Σάββατο 9 Ιουλίου 2016


Η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού των πιγκουίνων έως και κατά 60% πριν από το τέλος αυτού του αιώνα, προειδοποιεί νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Η κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές και σε πτώση σε άλλες, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στον πληθυσμό των δημοφιλών ζώων, αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Ντέλαγουερ και Στόουνι Μπρουκ, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν δορυφορικές παρατηρήσεις σε βάθος ετών και προβλέψεις κλιματικών μοντέλων για να αναλύσουν τις μεταβολές στην καταλληλότητα των βιοτόπων κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης των νεοσσών πιγκουίνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Ανταρκτική Χερσόνησο αντιστοιχούσε σε μειώσεις του πληθυσμού, ενώ οι σταθερές ή χαμηλότερες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της ηπείρου αντιστοιχούσαν σε σταθερούς ή αυξανόμενους πληθυσμούς.
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πληθυσμού των πιγκουίνων είναι πολύ πιθανή μέσα στον επόμενο αιώνα, αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κλιματικά μοντέλα και τις δορυφορικές εικόνες, κάποτε οι πιγκουίνοι επηρεάζονταν θετικά από την αύξηση της θερμοκρασίας και αρνητικά από την πτώση της.

Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι πλέον επωφελής σε ορισμένες περιοχές στην Ανταρκτική, αν και μερικές πιο ψυχρές περιοχές μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγιο και να μετριάσουν προσωρινά τις συνέπειες.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού κατά περίπου 30% έως το 2060 και κατά 60% έως το 2099, καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!