Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016


Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά, περνάμε περισσότερο χρόνο στα μπαλκόνια και τις αυλές.

Δυστυχώς, όμως, το ίδιο κάνουν και τα έντομα - και με τους ιούς που μεταδίδουν, τα κουνούπια αποτελούν αιτία ανησυχίας για πολύ κόσμο.

Το πρώτο βήμα για να τα θέσετε υπό έλεγχο στους υπαίθριους χώρους είναι να αλλάξετε μερικές συνήθειες που έχετε κατά τη φροντίδα των φυτών.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για να μειωθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών στους υπαίθριους χώρους πρέπει να κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (είναι καταφύγια των ενήλικων κουνουπιών) και να ποτίζετε τα φυτά μόνο τις πρωινές ώρες και όχι το σούρουπο (τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους ακόμα και στο έδαφος που παραμένει υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά το πότισμα).

Απαραίτητο είναι ακόμα να απομακρύνετε τα στάσιμα νερά γύρω από το σπίτι (π.χ. από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα, υδρορροές κ.λπ.) και να έχετε ανάποδα ή καλυμμένα τα δοχεία νερού (π.χ. κουβάδες, καρότσια, βαρέλια, ποτιστήρια) όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Ένας πρόσθετος φυσικός τρόπος προστασίας είναι να έχετε γλάστρες ή να φυτέψετε λουλούδια και φυτά, τα αρώματα των οποίων απωθούν τα κουνούπια. Να μερικές ιδέες:

1. Καλέντουλα. Εκλύει πτητικές ουσίες οι οποίες απωθούν τα κουνούπια και άλλα έντομα του κήπου, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως και ως φυσικό εντομοκτόνο στις καλλιέργειες λαχανικών, λέει ο γεωπόνος Πάνος Φλέγκας. Τοποθετήστε την ανάμεσα στα άλλα φυτά και κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού ώστε να εμποδίζει την είσοδο των κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους.

2. Λεβάντα. Οι μέλισσες την λατρεύουν, αλλά τα υπόλοιπα έντομα όχι διότι τα απωθεί η μυρωδιά από τα αιθέρια έλαια των φύλλων της (γι’ αυτό είναι ιδανική και για την προστασία των μάλλινων ρούχων από τον σκόρο). Είναι αιωνόβια και όταν συνηθίσει τον χώρο όπου θα την φυτέψετε, δεν θα χρειάζεται πολύ νερό.

3. Λεμονόχορτο. Περιέχει σιτρονέλλα - την φυσική, δραστική ουσία πολλών εντομοαπωθητικών. Το φυτό είναι ακόμα πιο ισχυρό εντομοαπωθητικό, διότι μυρίζει πιο έντονα από τα τεχνητά προϊόντα. Αντέχει την ζέστη και την ξηρασία, αλλά όχι την παγωνιά, επομένως καλύτερα είναι να το φυτέψετε σε γλάστρα, ώστε το χειμώνα να το βάζετε μέσα, συνιστά ο Π. Φλέγκας.

4. Σκόρδο. Απωθεί όλα τα έντομα, λόγω της γνωστής σε όλους μας έντονης μυρωδιάς του. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε μορφή σπρέι για να προστατεύετε τα φυτά σας από τα έντομα (δεν είναι τοξικό).

5. Δεντρολίβανο. Απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια. Αντέχει τη ζέστη και αναπτύσσεται εύκολα στη γλάστρα, επομένως μπορείτε να το βάλετε σκόρπια στον κήπο και στη βεράντα σας.

6. Βασιλικός. Η έντονη μυρωδιά του απωθεί μύγες και κουνούπια, επομένως είναι ό,τι πρέπει για τοποθέτηση (και) δίπλα ή πάνω στο τραπέζι του φαγητού.

7. Δυόσμος. Είναι ένα πανίσχυρο απωθητικό των κουνουπιών - ίσως έως και δέκα φορές πιο αποτελεσματικός από το DEET, την δραστική ουσία πολλών εντομοαπωθητικών του εμπορίου, σύμφωνα με μερικές μελέτες. Μια καλή ιδέα είναι να τυλίξετε μερικά φύλλα σε ρολό και να τα τρίψετε στο δέρμα σας. Επειδή, πάντως, αναπτύσσεται σχεδόν παντού και εξαπλώνεται εύκολα, ο Π. Φλέγκας συνιστά να τον φυτεύετε καλύτερα σε γλάστρες.

8. Πετούνιες. Τα άνθη τους εκλύουν μία γλυκιά μυρωδιά που απωθεί πολλά έντομα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών.

9. Μέντα. Όσο την λατρεύουν οι άνθρωποι, τόσο την αποφεύγουν μυρμήγκια, ποντίκια και κουνούπια. Επειδή, όμως, εξαπλώνεται γρήγορα στον κήπο και είναι δύσκολη στην εκρίζωσή της, καλύτερα είναι να την φυτεύετε σε γλάστρες.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!