Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016


Εγκαινιάστηκε χθες στο National Geographic Museum της Ουάσιγκτον η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων που έχει περιοδεύσει εκτός Ελλάδας με τίτλο «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

Προβάλλοντας περισσότερα από 500 εξαιρετικά εκθέματα από τις συλλογές 22 μουσείων σε όλη την Ελλάδα -τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ποτέ εκτεθεί εκτός Ελλάδας- αυτή η εμβληματική έκθεση, προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι μέσα από 5000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, από τη Νεολιθική εποχή έως τον Μέγα Αλέξανδρο και αφηγείται την μοναδική ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, που θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

Η έκθεση είναι η μεγαλύτερή έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 25 χρόνια. Για την πραγματοποίηση της το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάστηκε με τέσσερα μουσεία για να διαμορφώσει μια επιτυχημένη περιοδεία δυο ετών και τεσσάρων πόλεων - Pointe-à-Callière Montréal Archeology and History Complex (Montreal, Canada), the Canadian Museum of History (Gatineau, Canada), the Field Museum (Chicago, USA) και National Geographic Museum (Washington DC, USA).

Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή αντικειμένων από πηλό, μάρμαρο, μπρούντζο και το χρυσό με αρχαία αντικείμενα από 22 διαφορετικά ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, την Ακρόπολη Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου.

Η έκθεση εκτείνεται σε πέντε χιλιετίες και καλύπτει εννέα ιστορικές περιόδους, από τη Νεολιθική Περίοδο, γύρω στα 6000 π.Χ. στην Ύστερη Ελληνιστική. Οι επισκέπτες συναντούν την πρώτη προέλευση της ελληνικής γραφής και της τέχνης από τους πολιτισμούς των Κυκλάδων και της Μινωικής Κρήτης και στη συνέχεια παρατηρούν τους Μυκηναίους ηγεμόνες και ιέρειες, τους πολεμιστές της Σπάρτης, τους ήρωες, τους αθλητές και τους φιλοσόφους της κλασικής Ελλάδας, τους Αθηναίους και τα επιτεύγματά τους και τη μακεδονική αυτοκρατορία υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, που οδηγεί στον ελληνιστικό κόσμο.

Εκτός από αυτή την έκθεση, το National Geographic παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων με τίτλο "Οι Έλληνες" για το αμερικανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS, καθώς και ένα πρόγραμμα ειδικών εκδηλώσεων.
real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!