Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ευάλωτα σε επιθέσεις μέσω SMS αποδεικνύονται κατ'επανάληψη τα smartphone με Android, με τις εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας να παρέχουν συμβουλές για την θωράκισή τους.

Συνήθως τα μηνύματα αυτά προτρέπουν το χρήστη να ακολουθήσει ένα link για να δει ένα μήνυμα που δήθεν του έχει στείλει κάποιος -όχι με βεβαιότητα «άγνωστος»- αριθμός. Συνήθως, σκοπός αυτών των εφαρμογών είναι να παραχωρήσετε δικαιώματα «ζωής και θανάτου», δηλαδή δικαιώματα διαχειριστή στο τηλέφωνό σας σε κάποιον -με βεβαιότητα- άγνωστο.

Μην ακολουθείτε τις παραπομπές σε δικτυακούς τόπους που σας αποστέλλονται ως μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο (link σε SMS ή MMS). Συνήθως, παραπέμπουν σε μια τοποθεσία -«άγνωστη πηγή»- από την οποία καλείστε να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα -με κατάληξη .apk, όπως όλα τα αρχεία εφαρμογών σε περιβάλλον Android. Αν και θα σας ζητηθεί η σχετική άδεια, το πιθανότερο είναι ότι θα το δεχτείτε καθώς το μήνυμα από το οποίο συνοδευόταν η παραπομπή θα σας κίνησε αρκετά την περιέργεια για να επιμένετε να το διαβάσετε.

Μπλοκάρετε την εγκατάσταση εφαρμογών (app) από Άγνωστες Πηγές -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα όλα τα app που διατίθενται σε άλλα app store, που ενίοτε συντηρούνται από κατασκευαστές των ίδιων των smartphone, ούτε ότι είναι ασφαλή όλα τα app στο επίσημο app store της Google, Play Store. Για να το κάνετε, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, Ασφάλεια και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε επιλέξει «να επιτρέπεται η εγκατάσταση εφαρμογών που δεν παρέχονται από το Google Play».

Εγκαταστείστε ένα πρόγραμμα mobile antivirus -χωρίς, και σε αυτή την περίπτωση, να σας εγγυάται απόλυτη ασφάλεια. Δείτε μια λίστα από τα antivirus apps που έχει δοκιμάσει το έγκυρο Tom's Guide, όπως το δωρεάν avast Mobile Security.

Απενεργοποιήστε το Wi-Fi όταν δεν το χρειάζεστε, ώστε να μην συνδέεστε αυτόματα σε ανοικτά δημόσια Wi-Fi hot spot. Διαβάστε τους βασικούς κανόνες για να προστατευτείτε από τους κινδύνους των δημόσιων WiFi hotspot.

Κατεβάστε και χρησιμοποιείτε συχνά μια λύση για τη δημιουργία ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) -κρύβει την IP και τη θέση σας, και, ανάλογα με την εφαρμογή, κρυπτογραφούνται login και password.

Παραμείνετε επιφυλακτικοί.

 http://www.seleo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!