Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Την απόφαση να θεσπίσει ειδικό φόρο στα αναψυκτικά με ζάχαρη, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία, έλαβε η βρετανική κυβέρνηση.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζωρτζ Όσμπορν κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος.

Ο νέος φόρος υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία 520 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (περίπου 660 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία θα διατίθενται για τη χρηματοδότηση αθλητικών δραστηριοτήτων στα δημοτικά σχολεία.

Η εφαρμογή του νέου φόρου θα αρχίσει το 2018, ούτως ώστε να δοθεί στις εταιρείες των αναψυκτικών το χρονικό περιθώριο να αλλάξουν, αν θέλουν, τα συστατικά των προϊόντων τους.

Ο νέος φόρος προορίζεται για τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και όχι για τους σκέτους χυμούς φρούτων και τα ροφήματα με βάση το γάλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα έχει δύο κλίμακες: η πρώτη θα αφορά τα ροφήματα με ολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη πάνω από 5 γραμμάρια ανά 100 ml και η δεύτερη, που θα συνοδεύεται από πολύ υψηλότερη φορολογία, όσα έχουν πάνω από 8 γραμμάρια ζάχαρη ανά 100 ml προϊόντος.

Η ανακοίνωση είναι απόρροια της άτυπης εκστρατείας που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι γιατροί και οι διατροφολόγοι της χώρας, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα, σε κάθε ευκαιρία, τη θέσπιση φόρου στη ζάχαρη για να αντιμετωπιστούν ασθένειες, όπως η παχυσαρκία κυρίως στα παιδιά, η τερηδόνα και μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης.

Το πιο διάσημο πρόσωπο της εκστρατείας είναι ο τηλεοπτικός σεφ Τζέιμι Όλιβερ, ο οποίος είχε συγκεντρώσει μέσω Ίντερνετ περισσότερες από 150.000 υπογραφές υπέρ του μέτρου, ενώ έχει θεσπίσει «φόρο ζάχαρης» στα εστιατόριά του.

Οι ειδικοί εστιάζουν την μάχη τους εναντίον της ζάχαρης στα αναψυκτικά διότι, σε αντίθεση με τις τούρτες ή τις σοκολάτες, δεν θεωρούνται γλυκά αλλά χρησιμοποιούνται σχεδόν σαν να είναι νερό.

Ωστόσο το μέσο κουτάκι (330 ml) αναψυκτικού τύπου κόλα περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού (ή 35 γραμμάρια) ζάχαρη.

Η ποσότητα αυτή είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κατανάλωση ζάχαρης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!