Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015


Κανένας άλλος λαός δεν έχει γιορτάσει τα Χριστούγεννα τόσο πολύ όσο οι Άγγλοι!

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο βασιλιάς Αρθούρος διοργάνωσε το 521 στο York έναν φαντασμαγορικό εορτασμό, με την παρουσία γελωτοποιούς, χορευτές, μουσικούς κ.τ.λ.
Από τότε, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο της Κρομγουελιανής εποχής, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ανελλιπώς στην Αγγλία, εδώ και περισσότερο από 1.000 χρόνια!!! Στην Αγγλία οι γιορτές εξακολουθούν να διατηρούν ένα ιδιαίτερο χρώμα που φτάνει μέχρι την υπερβολή: μπαρόκ στολισμοί, καμπάνες, κουδούνια, χορωδίες και κάλαντα στις γωνίες των δρόμων. Στο παρελθόν, τα κάλαντα (carols) τραγουδούσαν πλανόδιοι μουσικοί. Αργότερα κάθε χωριό είχε τις δικές του μπάντες με τραγουδιστές για κάλαντα (waits).
Σήμερα, ξεφυλλίζοντας κανείς μια τοπική εφημερίδα θα βρει δεκάδες από εκδηλώσεις με κάλαντα, όχι μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει κεντρικό ρόλο στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η παράδοση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη βασιλεία της βασίλισσας Victoria και του πρίγκηπα Albert , στα μέσα του 19ου αιώνα.
Ο πρίγκηπας Albert έφερε το έθιμο από την πατρίδα του, την Γερμανία. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα βλέπει κανείς το παραδοσιακό «kissing bough«.
Ένα από τα δημοφιλέστερα Xριστουγεννιάτικα δέντρα στη χώρα μπορεί να βρει κανείς στην καρδιά του Λονδίνου, κοντά στο άγαλμα του Λόρδου Νέλσονα στην Trafalgar Square , όπου στήνεται και στολίζεται ένα τεράστιο δέντρο.
Το δέντρο είναι δώρο της Νορβηγίας, παράδοση που έχει διατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο βασιλιάς της χώρας είχε εξορισθεί στην Αγγλία κατά τη γερμανική κατοχή. Τότε οι Νορβηγοί ρίσκαραν για χρόνια τη ζωή τους προκειμένου ο βασιλιάς τους να γιορτάζει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα δίπλα στο δέντρο από τη Νορβηγία.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η παράδοση συνεχίζεται ως τις μέρες μας.
Ένα ακόμα έθιμο της Αγγλίας είναι γνωστό ως Boxing Day και γιορτάζεται την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.
Μικρά στολισμένα κουτιά με φαγητό, γλυκά, μικροδωράκια ή νομίσματα προσφέρονται σε όποιον επισκεφθεί το σπίτι εκείνη την ημέρα.
O Άγιος Βασίλης είναι γνωστός ως Father Christmas . Τα παιδιά, αντί να του στέλνουν γράμματα για να του πουν τι δώρο θέλουν, τα πετάνε στο τζάκι και ο Father Christmas διαβάζει τον καπνό.

Στην Αγγλία ξεκίνησε και η παράδοση του κρεμάσματος της κάλτσας στις καπνοδόχους. Αυτό ξεκίνησε καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε που ο Father Christmas κατέβαινε από καμινάδα του έπεσαν κατά λάθος μερικά χρυσά νομίσματα και βρέθηκαν μέσα σε μια κάλτσα που την είχαν απλώσει εκεί για να στεγνώσει!!!
Τα παιδιά δεν ανοίγουν τα δώρα τους μόλις ξυπνήσουν, αλλά περιμένουν μέχρι το απόγευμα των Χριστουγέννων.
Για τα φετινά Χριστούγεννα μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ και να διαβάσετε σε ποιες πόλεις θα στηθούν αγορές, αλλά και το αναλυτικό τους πρόγραμμα!! 
ert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!