Έτοιμο σχέδιο που προβλέπει εκπτώσεις και μειώσεις φόρου για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα εξοφλήσουν «μια και έξω» τον ΕΝΦΙΑ, θα παραδώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στον επόμενο υπουργό Οικονομικών.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους να επιβραβεύεται η συνέπεια». Πάντως, ανάλογα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης που έκαναν λόγο για μειώσεις κατά 5% ή έως και 15% στο φόρο εισοδήματος, για όσους πληρώνουν χωρίς δόσεις, έμειναν τελικώς στο συρτάρι.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κύριος Αλεξιάδης, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ φέτος θα εκδοθούν αφού πρώτα τελειώσει η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος Ε1. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι αυτό εκτιμάται να συμβεί μετά το α΄δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Την ύπαρξη σχεδίου για την επέκταση της επιβολής του φόρου ακινήτων και στην ακίνητη περιουσία που έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε χθες και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Γαβριήλ Σακελαρίδης, που μίλησε στη ίδια εκδήλωση ανοικτής συζήτησης της ΠΟΜΙΔΑ.
Τόσο ο ίδιος όμως, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης, καθησύχαζαν ότι οι νόμιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το περιουσιολόγιο και πως δεν είναι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει επιπλέον φόρους αλλά να εντοπίσει μόνον τα αδήλωτα εισοδήματα από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κλπ.
Μιλώντας επίσης στην ίδια εκδήλωση:
– ο κύριος Γ.Σακελαρίδης είπε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικώς θα παραμείνει και φέτος γιατί… δεν επαρκούσε ο χρόνος για προετοιμασία και διαβούλευση για έναν άλλο φόρο. Είπε όμως ότι τώρα αφού ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. από τα ακίνητα είναι γνωστός (σσ: αν και ήταν και πριν τις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου) «αυτό δίνει ευελιξία στη νέα κυβέρνηση να βρει πιο δίκαιους τρόπους για να εισπραχθεί το ποσό αυτό», δείχνοντας έτσι πως ούτε τον Ιανουάριο αλλά ούτε και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο κοστολογημένο σχέδιο φορολογήσης που θα υποκαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ!
– ο Κωστής Χατζηδάκης από τη Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου περιουσίας ώστε να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα φορολογίας των ακινήτων.
– η εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας, κυρία Νάντια Βαλαβάνη προέβλεψε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και το 2016! Τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αφορολόγητου ορίου 30.000-50.000 ευρώ για τις μικρές περιουσίες, αν και ομολόγησε ότι δια αυτού του τρόπου θα ανοίξει «τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Τάχθηκε υπέρ μιας κλιμακωτής μείωσης των αντικειμενικών τιμών της εφορίας (άλλο ποσοστό για τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες και άλλο για τις πιο ακριβές περιοχές) επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα από συναλλαγές ώστε να γνωρίζουμε ποιές είναι οι πραγματικές εμπορικές τιμές. Επεσήμανε όμως και τον κίνδυνο κατά το προσεχές διάστημα να ανατραπούν ευνοικές ρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, όπως να επιβληθούν τεκμήρια σε ανήλικα παιδιά αν έχουν νοικιασμένο ακίνητο στο όνομά τους ή να καταργηθεί η εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων προς το δημόσιο.
– o εκπρόσωπος του «Ποταμιού» Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί, εάν δεν κοπούν κρατικές δαπάνες ή δεν βρεθούν από αλλού φορολογικά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ. Χαρακτήρισε άδικο τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στα ακίνητα γιατί αυτός (και όχι ο βασικός φόρος που πληρώνουν όλοι με βάση “ζώνες” τιμών) υπολογίζεται στις εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές αξίες. Θύμισε ότι ο παλαιός ΦΑΠ απέδιδε έσοδα 700 εκατ. ευρώ και οδηγούσε τους μεγαλοϊδιοκτήτες να πληρώνουν έως 700.000 ευρώ και, άρα, αν υπάρξει αφορολόγητο τότε κάποιοι θα πρέπει να πληρώνουν φόρο 2-2,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα ακίνητά τους. Πρότεινε ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας να λογίζεται σαν προκαταβολή του ιδιοκτήτη για το φόρο μεταβίβασης στο μέλλον, ώστε να έχει ένα όφελος από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Υποστήριξε πως χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 χρόνος δουλειάς για να υπολογιστούν σωστά οι νέες αντικειμενικές τιμές και ότι αυτές θα οδηγούσαν σε αυξήσεις στα λαϊκά προάστια που με πολιτική απόφαση κρατιούνταν χαμηλά. Τόνισε όμως ότι δουλειά των πολιτικών δεν είναι να αποφασίζουν πόσο κοστίζουν τα σπίτια πχ στο Πέραμα και στη Δραπετσώνα αλλά να ασκούν πολιτική επιλέγοντας κατάλληλους συντελεστές φορολόγησης στις πραγματικές τιμές. Πρότεινε ακόμη και να εκχωρηθούν σταδιακά εντός τριετίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ (μαζί με ένα μέρος από τον ΦΠΑ) και να κοπεί κάθε άλλη κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ, ώστε και οι τοπικοί άρχοντες να δίνουν λόγο στους δημότες τους για το πού πάνε τα λεφτά τους.
– ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γρηγόρης Λιονής ανέφερε ότι το φορολογικό πλαίσιο επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των μεγάλων ομίλων στους οποίους ανήκουν οι μεγάλες περιουσίες και φοροαπαλάσσονται με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι μικροιδιοκτήτες.
– η δικηγόρος Κατερίνα Βαμβακούση από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» τόνισε ότι η φορολογία πρέπει να επιβάλλεται στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και ζήτησε να θεσμοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
– ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος τόνισε ότι τα έσοδα του κράτους πρέπει να προσαρμόζονται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Χαρακτήρισε δε παράλογο, αντιαναπτυξιακό και ανήθικο τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε την κατάργησή του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. Στράτος Παραδιάς χαρακτήρισε «καταστροφή» τις εξαγγελίες Τσίπρα για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ γιατί τότε θα πέσει μεγαλύτερο βάρος στη μεσαία περουσία καθώς θα κληθούν λιγότεροι να πληρώνουν περισσότερα για να βγουν τα 2,5-3 δισ. από τον φόρους στα ακίνητα. Παρουσίασε όμως και τις ακόλουθες προτάσεις:
– Θέσπιση ελάχιστης χρέωσης 10 ευρώ για κάθε δηλούμενο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, δηλαδή ανά γραμμή στο Ε9, επί κάθε είδους ακινήτου των πινάκων 1 και 2 (αστικού, αγροτικού, κτίσματος κλπ). Δηλαδή αν κάποιος έχει πχ 10 κτήματα, να πληρώνει τουλάχιστον 100 ευρώ και να μη μένει αφορολόγητος, ενώ την ίδια στιγμή επιβαρύνονται πολλαπλάσια τα αστικά ακίνητα.
– Η εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ, να ισχύει μόνον για τις εκτός σχεδίου πόλεως εκτάσεις γης που κατέχουν οι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι. Δηλαδή, πριν βάλει φόρο στα υπόγεια στην Κυψέλη ή πριν ψάξει να φορολογήσει σπίτια Ελλήνων στο εξωτερικό μια κυβέρνηση, να φορολογήσει τις τεράστιες εκτάσεις πολλών στρεμμάτων που κατέχουν πλούσιοι πχ στο Πόρτο Χέλι, στη Σαντορίνη ή αλλού και δεν πληρώνουν τίποτε, κρυπτόμενοι πίσω από τους αγρότες.
– Κατάργηση του συμληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
– Mειώσεις στις αντικειμενικές των ακινήτων και βελτιωτικές παρεμβάσεις στους συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου