Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015


Μόνο ο χρόνος μπορεί να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα, αλλά ένα απλό ποτήρι αλατόνερο μπορεί να το κάνει να περάσει λίγο πιο εύκολα.

Ο λαιμός που μας πονάει και μας «γαργαλάει» δυσκολεύοντας την κατάποση και μερικές φορές την αναπνοή, αποτελεί ένα από το πιο συνηθισμένο συμπτώματα του κρυολογήματος. Οι γαργάρες με αλατόνερο φαίνεται πως μπορούν να τον καταπραΰνουν και μάλιστα με αρκετούς διαφορετικούς μηχανισμούς, όπως έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.

«Ενα διάλυμα με αλάτι μπορεί να απομακρύνει τα περιττά υγρά από τους φλεγμένοντες ιστούς στον λαιμό, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος που νιώθει ο ασθενής», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορ Τάιμς» ο δρ Φίλιπ Χέιγκεν, εκδότης του «Οδηγού με τα Σπιτικά Γιατροσόφια» (Mayo Clinic Book of Home Remedies) που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα η Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ - Μινεσότα.

Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα που επιστρώνει τον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της και μαζί την απομάκρυνση κάθε τυχόν ερεθιστικής ουσίας (όπως τα αλλεργιογόνα, τα βακτήρια και οι μύκητες) που παγιδεύεται σε αυτήν.

Η δράση αυτή δεν φαίνεται να έχει μόνο θεραπευτικές ιδιότητες, είναι πιθανό να έχει και προληπτικές. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής», επιστήμονες επιστράτευσαν περίπου 400 υγιείς εθελοντές και τους παρακολούθησαν επί 60 ημέρες κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης.

Οι ερευνητές είχαν συστήσει στους μισούς εθελοντές να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο τρεις φορές την ημέρα. Στο τέλος των 60 ημερών, αυτοί οι εθελοντές είχαν προσβληθεί από 40% λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ακόμα όμως και όταν αρρώσταιναν, «οι γαργάρες καταπράυναν τα βρογχικά συμπτώματά τους», έγραψαν οι ερευνητές.

Αλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι γαργάρες καταπολεμούν τον πονόλαιμο και το οίδημα που μας κάνει να πονάμε όταν καταπίνουμε.

Ποια είναι όμως η συνταγή για το θεραπευτικό αλατόνερο; Σύμφωνα με τον «Οδηγό» της Κλινικής Μάγιο, για καλύτερα αποτελέσματα διαλύστε μισό κουταλάκι του καφέ αλάτι σε ένα γεμάτο ποτήρι ζεστό νερό. Να κάνετε γαργάρες με το διάλυμα για λίγα δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να φτάνει έως το πίσω μέρος του λαιμού, και μετά να το απορρίψετε.

Πηγή: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!