Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», έλεγαν οι πρόγονοί μας. Η προσεγμένη διατροφή και το γεγονός πως όλοι οι διατροφολόγοι φωνάζουν ώστε να τρώμε σωστά, δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατήρηση της σιλουέτας.
Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, ο εγκέφαλος χρειάζεται ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά, καφεΐνη, βιταμίνη Β και διάφορα άλλα συστατικά για να είναι σε εγρήγορση. Ο καθηγητής νευροεπιστημών Γκάρι Γουένκ, δίνει μερικές οδηγίες, ώστε να μπορέσει ο καθένας να αντιληφθεί, αν του λείπει κάποια απαραίτητη ουσία και τι να κάνει επ’ αυτού.
  • Αντιοξειδωτικά
Είναι απαραίτητα σε όποιον αναπνέει (χωρίς πλάκα!) και ειδικότερα, όποιος ασκείται έντονα, χρειάζεται ακόμα περισσότερα. Τα αντιοξειδωτικά δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσµεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, µετατρέποντάς τις σε µη τοξικές συνεπώς και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιοξειδωτικά προμηθεύεται οργανισμός, από χρωματιστά λαχανικά και φρούτα, κόκκινο κρασί, κακάο, μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας.
  • Καφεΐνη
Φαίνεται πως προστατεύει τον εγκέφαλο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απτά επιστημονικά αποτελέσματα, όσον αφορά στο πώς. Πέντε φλιτζάνια καφέ ημερησίως, έχει αποδειχτεί πως μειώνουν δραματικά τα συμπτώματα αρχικού σταδίου του Πάρκινσον (σε μετέπειτα στάδια, μπορεί να τα μεγιστοποιήσει). Επίσης η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει καφεΐνη και το νευροδιαβιβαστή ονόματι ανανδραμίδη, που αυξάνει τα οιστρογόνα στο αίμα των ανδρών και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε αυτές στις πρώτες μέρες της εμμηνόρροιας. Λαμβάνεται κυρίως από όλα τα είδη καφέ και ατα περισσότερα είδη τσαγιού, από αναψυκτικά και μαύρη σοκολάτα.
  • Λιπαρά Ωμέγα-3
Ιδιαιτέρως απαραίτητα σε όσους παίρνουν χάπια κατά της κατάθλιψης. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει κάποια απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά πρέπει να τα λαμβάνει από τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μέσω σολομού, τόνου, λιπαρών ψαριών, καρυδιών αμυγδάλων αλλά και αυγών. Είναι ωφέλιμα κυρίως επειδή μέσω αυτών αυξάνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η προστασία των αγγείων και της καρδιάς, έχουν θετική επίδραση στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε νεφρικές παθήσεις, στο άσθμα ακόμη και στον καρκίνο. Επίσης, είναι αναγκαία για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς και του μυϊκού και νευρικού συστήματος.
  • Βιταμίνες Β
Τη συγκεκριμένη ποικιλία βιταμινών, χρειάζονται οι γυναίκες, τα παιδιά και ιδιαιτέρως τα κορίτσια, ενώ είναι εξόχως απαραίτητη σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Είναι πολύ σημαντικές για το σύνολο των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού. Προστατεύουν το νευρικό σύστημα, ενισχύοντας τη μνήμη και καταπολεμώντας την κατάθλιψη και την άνοια. Κύριες πηγές Βιταμινών Β είναι τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια, το γάλα, η σόγια, οι σπόροι δημητριακών, ο χυμός πορτοκαλιού και το σπανάκι.
  • Κουρκουμίνη
Ο κουρκουμάς, γνωστό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα. Μπορεί να μην υπάρχουν επιστημονικά αποτελέσματα, μελετών σε βάθος, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως όσο γρηγορότερα ενσωματωθεί στη διατροφή μας, τόσο το καλύτερο. Η πιο γνωστή δράση της είναι ως αντι-φλεγμονώδες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως βοηθά κατά του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, ενώ αποτελεί και ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό. Όπως προαναφέρθηκε, η κουρκουμίνη υπάρχει άφθονη στον κουρκουμα, που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, ενώ μπορεί να βρεθεί σε κάποιες μουστάρδες ή στο κάρυ.
  • Τρυπτοφάνη
Αποτελεί ένα απαραίτητο αμινοξύ του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης που βοηθά κατά της κατάθλιψης ενώ αποτελεί ρυθμιστή της διάθεσης του ανθρώπου. Παρά τη σημασία της, η τρυπτοφάνη δεν αποθηκεύεται από τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και πρέπει να προσλαμβάνεται από τις τροφές, ενώ είναι απαραίτητη και σε χορτοφάγους αρχικού σταδίου. Κύριες τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, είναι τα αυγά, καρύδια, σπανάκι, γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας, ψάρι και πουλερικά (αν και η γαλοπούλα δεν έχει και μεγάλα ποσοστά).
Πηγή: protothema.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!