Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Στην απολαυστική, τρελή κωμωδία "Ένα περιστέρι κάθισε στο κλαδί, διαλογιζόμενο για την ύπαρξη" του Σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Αντερσον απονεμήθηκε, όπως αναμέναμε οι περισσότεροι, το Χρυσό Λιοντάρι του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

Πρόκειται για μια όμορφη, με έξυπνα, απολαυστικά ευρήματα (συχνά μαύρη) κωμωδία, με διάφορα επεισόδια που διακωμωδούν σκηνές από την καθημερινή ζωή της σύγχρονης αστικής κοινωνίας μας.

"Επεισόδια που αντλώ από όσα βλέπω καθημερινά", όπως μας είπε σε συνομιλία που είχαμε με τον σκηνοθέτη πριν από τη βράβευσή του. "Μου αρέσει να πηγαίνω και να κάθομαι σε διάφορα καφέ και άλλα μέρη και να σημειώνω διάφορα πράγματα που βλέπω. Από τα απλά αυτά επεισόδια μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικά πράγματα. Πολλά από αυτά τα χρησιμοποίησα στην ταινία μου, ενώ άλλα τα αφήνω για μιαν επόμενη. Δεν πετώ τίποτα. Είναι όπως με το φαγητό, αν μείνει κάτι δεν το πετάς αλλά το κρατάς για αργότερα".

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι απέσπασε το Αργυρό Λιοντάρι σκηνοθεσίας για τη δοσμένη με λυρισμό ταινία του "Οι λευκές νύχτες του ταχυδρόμου", ενώ το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον ελληνικής καταγωγής Γάλλο μουσικοσυνθέτη Αλεξάντρ Ντεπλά, απονεμήθηκε στον Αμερικανό ντοκιμαντερίστα Τζόσουα Οπενχάιμερ για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του, "Η όψη της σιωπής" με θέμα την γενοκτονία στην Ινδονησία.

Στον Αμερικανό Ανταμ Ντράιβερ και την Ιταλίδα Αλμπα Ρόρβάχερ, πρωταγωνιστές της ταινίας "Hungry Hearts", που ερμηνεύουν ένα παντρεμένο ζευγάρι σε κρίση όταν ετοιμάζονται να αποκτήσουν παιδί, απονεμήθηκαν τα βραβεία Βόλπι καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας. Το βραβείο σεναρίου κέρδισε ο Ιρανός σκηνοθέτης Ρακσάν Μπάνι-Ετεμάντ για την ταινία του "Ιστορίες", σχόλιο πάνω στην κοινωνική κατάσταση στο Ιράν μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες, ενώ στον Τούρκο σκηνοθέτη Καάν Μουζντετσί απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για την ταινία του "Σίβας", που αφηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού και του σκύλου του στην Ανατολία.

Διπλό βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος στο ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ "Η όψη της σιωπής", απένειμαν οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και οι κριτικοί της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Κινηματογράφου (FEDEORA). Ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος "Μέρες των Δημιουργών" έδωσαν στην κορεάτικη "Ένα προς ένα" του Κιμ Κι-Ντουκ οι κριτικοί της FEDEORA.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!