Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014


Την παραίτησή της κυβέρνησής του υπέβαλε στον γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανέφερε η ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση την οποία θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη.

«Ο αρχηγός του κράτους του ζήτησε να σχηματίσει μια ομάδα σύμφωνη με τους προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο πρόεδρος) έχει καθορίσει για τη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Η παραίτηση έρχεται δύο ημέρες μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος σε συνέντευξή του το Σάββατο υποστήριξε ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική Δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής Δεξιάς», είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο σοσιαλιστής υπουργός.

Ο Μοντεμπούρ ανακλήθηκε στη συνέχεια αυστηρά στην τάξη από το περιβάλλον του Βαλς, που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις έντονες επικρίσεις του υπουργού εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Ολάντ είχε καλέσει τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Όμως ο πρωθυπουργός της χώρας καλείτο συνεχώς να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς όπως ο Μοντεμπούρ και τα περισσότερο κεντρώα μέλη της κυβέρνησής του.

Πηγή: Reuters

http://www.naftemporiki.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!