Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Για 4,5 χρόνια και πιο συγκεκριμένα για 53 ολόκληρους μήνες, ένα θηλυκό χταπόδι έμεινε ξύπνιο, σχεδόν ακίνητο και νηστικό προκειμένου να προστατεύσει τα αυγά της από τα παγωμένα νερά των βαθέων του ωκεανού όπου τα γέννησε, στα 1.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοικτά της Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες που το παρακολουθούσαν νυχθημερόν δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στους στην επιθεώρηση PLOS One. Όπως ανακοίνωσαν, το χταπόδι δεν κοιμήθηκε ούτε λεπτό αυτούς τους 53 μήνες. Το διάστημα αυτό είναι ρεκόρ αγρύπνιας για οποιοδήποτε ζωντανό είδος στον πλανήτη έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Ακόμη και όταν οι επιστήμονες πλησίασαν ειδική συσκευή για να δώσουν στο χταπόδι κάτι να φάει, συγκλονισμένοι από τη φροντίδα του για τα μικρά του, εκείνο δεν έκανε την παραμικρή κίνηση.
Οι ειδικοί υποθέτουν πάντως ότι αντλούσε κάποια θρεπτικά συστατικά από τη χλωρίδα του βράχου πάνω στο οποίο ήταν κολλημένο ή από τα ίδια του τα αυγά.
Ενώ η πραγματικά "σούπερ - μαμά", όπως την ονόμασαν, πέθανε λίγο αφότου επωάστηκαν τα αυγά της.
Τα χταπόδια περνούν το 1/4 της ζωής τους φυλάσσοντας τα αυγά τους μέχρι να επωαστούν αλλά το συγκεκριμένο έσπασε κάθε ρεκόρ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!