Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Το σπανιότερο και διασημότερο γραμματόσημο του κόσμου, το One-Cent Magenta (Πορφυρό του ενός σεντ), της πρώην βρετανικής αποικίας της Γουιάνας πωλήθηκε την Τρίτη σε δημοπρασία στο αστρονομικό ποσό των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον οίκο Sotheby’s.

Το γραμματόσημο έχει διαστάσεις 2,5 επί 3,2 εκατοστά και θεωρείται το πιο ακριβό γραμματόσημο που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Παράλληλα είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο δεδομένου του βάρους και του μεγέθους του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Το γραμματόσημο κυκλοφόρησε το 1856 και υπάρχει πλέον μόνο ένα στον κόσμο. Είναι πορφυρό, οκταγωνικού σχήματος και εικονίζει ένα καράβι και το γνωμικό της αποικίας στα λατινικά: Damus Petimus Que Vicissim (Δίνουμε και περιμένουμε αντάλλαγμα).

«Και τις τρεις φορές που βγήκε σε δημοπρασία κατέγραψε νέο ρεκόρ», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's που το χαρακτήρισε «μαγικό αντικείμενο» λόγω της σπανιότητάς του και της απίστευτης ιστορίας του.

Ιστορία σαν... παραμύθι

Στα μέσα του 19ου αιώνα τα ταχυδρομεία της Γουιάνας, μιας χώρας της Νότιας Αμερικής που τότε ανήκε στο βρετανικό στέμμα, εισήγαγε από το Λονδίνο τα γραμματόσημα που χρησιμοποιούσε. Ομως το 1856 μια αποστολή καθυστέρησε υπερβολικά και ο διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας ζήτησε από τους τυπογράφους της τοπικής εφημερίδας Royal Gazette να του εκτυπώσουν γραμματόσημα.

Το 1873 ένας 12χρονος Σκωτσέζος που ζούσε στο χωριό Ντεμεράρα της Γουιάνας ανακάλυψε το γραμματόσημο στην αλληλογραφία της οικογένειάς του. Το πούλησε για μια χούφτα σελίνια και ο νέος ιδιοκτήτης του το πήγε στη Βρετανία. Στη συνέχεια το αγόρασε ο Γάλλος κόμης Φιλίπ λα Ρενοτιέρ φον Φεραρί που το κληροδότησε σε ένα μουσείο του Βερολίνου.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το γραμματόσημο δόθηκε στη Γαλλία, μαζί με τις άλλες πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Βγήκε σε δημοπρασία και το 1922 το αγόρασε ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας των υφαντουργείων Αρθουρ Χιντ.

Από τότε άλλαξε χέρια τουλάχιστον δύο φορές, μέχρι που το 1980 αγοράστηκε έναντι 935.000 δολαρίων από τον Αμερικανό φιλοτελιστή πολυεκατομμυριούχο Τζον Ι. ντι Ποντ ο οποίος πέθανε το 2010, στη φυλακή όπου εξέτινε την ποινή του για τη δολοφονία ενός φίλου του. Οι εκτελεστές της διαθήκης του αποφάσισαν να πουλήσουν το γραμματόσημο.

Το One-Cent Magenta δεν είχε παρουσιαστεί στο κοινό από το 1986.

Μέχρι σήμερα, ο τίτλος του ακριβότερου γραμματοσήμου του κόσμου ανήκει στο Tre Skilling, ένα σουηδικό γραμματόσημο του 1855 που πουλήθηκε το 1996 έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!