Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πόσο επικίνδυνο είναι για το δέρμα το solarium; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί το solarium;
Πολλοί είναι εκείνοι -και ιδίως οι γυναίκες- που πριν βγουν στην παραλία ή αντί της ηλιοθεραπείας προτιμούν το γρήγορο και εύκολο μαύρισμα μέσω της γνωστής μεθόδου solarium, χωρίς, ωστόσο να γνωρίζουν κατά πόσο αυτό είναι επικίνδυνο.
Το solarium, είναι μία συσκευή με λάμπες, που είτε είναι ένας όρθιος θάλαμος, όπου ο πελάτης στέκεται όρθιος, είτε ένα σκεπαστό κρεβάτι όπου ξαπλώνει. Οι λάμπες αυτές, εκπέμπουν στο σώμα μας ακτινοβολία, παρόμοια με την ακτινοβολία που δεχόμαστε από τον ήλιο, που συμβάλλει στο μαύρισμα του δέρματός μας.
Η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει το solarium αν και πιο «light» από την UVB (η UVB προκαλεί τα γνωστά εγκαύματα και θεωρείται ο βασικός ένοχος για τον καρκίνο του δέρματος αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι και η UVA παίζει σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του δέρματος), είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί και καρκινογόνος. Κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται σε τεχνητή ή μη ακτινοβολία UV, οι βλάβες στα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος ακόμα και σε νεαρά άτομα ενώ επίσης η UVA είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Εκτεταμένη έρευνα σε 10 κράτη-μέλη της ΕΕ κατά την διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν εξονυχιστικά περισσότερα από 500 κρεβάτια solarium σε 300 spa, γυμναστήρια και στούντιο για τεχνητό μαύρισμα (tanning salons) φανερώνει ότι αφενός σε πολλές περιπτώσεις η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αλλά και να επιταχύνεται τρομακτικά η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

http://peiraxtiri.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!