Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Με λόγια απλά, που συγκίνησαν όσους γέμισαν την αίθουσα του κτηρίου της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, ο παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης κατήγγειλε τον «κοινωνικό ρατσισμό» που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Ο κ. Ταξιλδάρης κλήθηκε από τον φορέα «Μαζί για το Παιδί» για να τιμηθεί με το Βραβείο «Μάθημα Ζωής» αλλά διαπίστωσε ότι... δεν μπορούσε να μπει στην αίθουσα για να παραλάβει τον έπαινό του, καθώς δεν υπάρχει προσβασιμότητα σε αυτήν για άτομα με αναπηρία!

«Είχα έρθει πριν τρία χρόνια και πάλι σε αυτήν την αίθουσα γιατί βραβεύονταν ο σύλλογός μου "Περπατώ" από τις "Νησίδες Ποιότητας". Είχα τότε ευχηθεί η βράβευση εκείνη να αποτελέσει την αφορμή να μπορέσω να επισκεφθώ την επόμενη φορά την Παλιά Βουλή και να μπω με αξιοπρέπεια. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κουβαλήθηκε για να μπει τότε. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν έγινε. Πάλι κουβαλήθηκα για να μπω μέσα. Νέα σφαλιάρα», σχολίασε με απλό, λιτό και απολύτως κατανοητό τρόπο ο Άλεξ (όπως τον ξέρουν και τον λένε οι φίλοι του από την Κομοτηνή.

Ο Ταξιλδάρης συνέχισε την σύντομη, αλλά άκρως περιεκτική ομιλία του: «Θέλησα να αλλάξω φανελάκι και δεν υπήρχε τουαλέτα. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για τα Μουσεία και τα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα, που εδώ μέσα δεν τηρείται. Και έτσι σήμερα δεν μπορούσαν να μπω εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, στο κτήριο της Παλιάς Βουλής, που κάποτε μου προκαλούσε δέος και θαυμασμό. Όποιος μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί κάτι, ας το κάνει».

Είχε προηγηθεί μια αγωνιώδης προσπάθεια του παραολυμπιονίκη για να μπορέσει να βρεθεί στην αίθουσα, όπου είχε κληθεί για να... βραβευθεί. Στην Παλιά Βουλή, που λειτουργεί πλέον ως Μουσείο, δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρία. Χρειάστηκε ώρα και κόπος για να βρεθεί ο τρόπος να ανέβει τα σκαλιά και να βρεθεί στην αίθουσα για να παραλάβει το βραβείο του. Το ίδιο και για να φύγει, αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, όταν πλέον η αίθουσα είχε αδειάσει από τις προσωπικότητες της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας, από τις οποίες είχε γεμίσει.

Ο Άλεξ, που χρειάστηκε να πληρώσει από την... τσέπη του για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Αθήνα και να παραστεί στην εκδήλωση, παρέλαβε το βραβείο του από τον πρώην Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και Συνήγορο του Πολίτη, ομότιμο καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο. Ενώπιον του κατάμεστου ακροατηρίου από επιφανείς προσωπικότητες, ο Άλεξ Ταξιλδάρης μίλησε με λόγια καρδιάς και συγκίνησε τους πάντες όταν προβλήθηκε ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για αυτόν, αλλά ακόμα περισσότερο όταν έλαβε τον λόγο και εξέφρασε το παράπονό του, κάνοντας κάποιους να... κοκκινίσουν ντροπιασμένοι και να χαμηλώσουν το βλέμμα.




Λίγο αργότερα, ο γνωστός καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης, που επίσης βρισκόταν στην αίθουσα, ζήτησε τον λόγο και σε μια σύντομη παρέμβασή του, σχολίασε: «Δυστυχώς οι νομοθέτες μας λένε ότι εφαρμόζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία, αλλά όταν το λένε αυτό, το εννοούν για τους αρτιμελείς και αποδεικνύεται αυτό από αυτήν εδώ την αίθουσα, που κάποτε ήταν Κοινοβούλιο. Λέμε ότι έχουμε διδάξει τον πολιτισμό στην Ευρώπη, αλλά είμαστε οι πιο απολίτιστοι Ευρωπαίοι. Έχω μεγαλώσει σε οικογένεια αναπήρων και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό, έχω βιώσει από πολύ μικρός τον κοινωνικό ρατσισμό. Και οι δύο γονείς μου ήταν ανάπηροι. Η χώρα μας είναι πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίσημο φυλλάδιο της τελετής, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης βραβεύθηκε γιατί «υπερβαίνοντας τους περιορισμούς της αναπηρίας του, δεν κατάφερε να μας κάνει περήφανους μόνο με τις αθλητικές του διακρίσεις, αλλά εργάστηκε σκληρά ιδρύοντας το σύλλογο "Περπατώ" και το σωματείο "Ηρόδικος" με σκοπό να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους με αναπηρίες να αυτονομηθούν και να ζουν με αξιοπρέπεια. Έχει μετατρέψει με την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Κομοτηνή σε μια πόλη προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρίες. Μάλιστα χάρη στις πρωτοβουλίες του, η Κομοτηνή είναι μια πόλη υποψήφια για να τιμηθεί από την Ευρώπη γι' αυτόν το λόγο».

Ίσως πλέον ο Άλεξ Ταξιλδάρης να βοηθήσει ώστε να αλλάξει η κατάσταση και στο πρώην Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Έχουν περάσει κάποιες μέρες από την εκδήλωση στην Παλιά Βουλή, ωστόσο τα λόγια του ακόμα αντηχούν σε κάποια αυτιά, έχουν καταγραφεί σε κάμερες και διακινούνται στο youtube και ήδη υπήρξαν κάποιες πρώτες αντιδράσεις προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί επιτέλους ράμπα στο κτήριο ώστε να γίνει προσβάσιμο και στα άτομα με αναπηρία, αρκεί να ξεπεραστούν και μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την συνήθη ελληνική γραφειοκρατεία...



Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!