Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ο συνδυασμός του ελαιολάδου με μία πράσινη σαλάτα ή μαγειρευτά λαχανικά είναι αυτός που χαρίζει στην μεσογειακή διατροφή τις υγιεινές ιδιότητές της, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PNAS» , οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν συνδυαστούν τα ακόρεστα λίπη του ελαιολάδου με τα νιτρώδη άλατα των λαχανικών, δημιουργούνται τα νιτρώδη λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση . Το ίδιο γίνεται και όταν συνδυαστούν με τα λαχανικά οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, και τα αβοκάντο.
Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κουζίνα των χωρών όπως η Ελλάδα , η Ισπανία και η Ιταλία , η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί από καιρό με την καλή υγεία την μακροζωία. Τυπικά η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από μια αφθονία λαχανικών , φρέσκων φρούτων , δημητριακών ολικής άλεσης , ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, ενώ περιέχει ελάχιστο κόκκινο κρέας και βούτυρο ή ζωικά λιπαρά.
Αν και κάθε συστατικό της μεσογειακής διατροφής παρέχει ξεχωριστά οφέλη στην υγεία, οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η δημιουργία των νιτρωδών λιπαρών οξέων είναι που την κάνει συνολικά τόσο υγιεινή.
Έτσι, ο δρ Φίλιπ Ήτον από το King’s College του Λονδίνου (KCL) και συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια για να εξετάσουν τις επιδράσεις των νιτρωδών λιπαρών οξέων στο σώμα. Όπως διαπίστωσαν, τα λιπαρά οξέα δεσμεύουν ένα ένζυμο που λέγεται εποξειδική υδρολάση, με αποτέλεσμα να ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση. Το ίδιο ένζυμο διαθέτουν και οι άνθρωποι, γι’ αυτό και οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα νιτρώδη λιπαρά οξέα δρουν με παρόμοιο τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!