Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει το δορυφόρο της γης σε ρωσικό προάστιο. Δεν έχει όρια η φιλοδοξία της ρωσικής κυβέρνησης, που... θέλει να αφήσει πίσω τους Αμερικανούς στα διαστημικά προγράμματα. Η ρωσική πλευρά φροντίζει να οχυρωθεί έναντι των απαιτήσεων άλλων δυνάμεων, καθώς όπως αναφέρει η NASA οι σεληνιακοί πόροι μπορεί να αποτελέσουν «θησαυρό» πολύτιμων μετάλλων.

Οι Ρώσοι θέλουν να αποικίσουν τη σελήνη μέχρι το 2030 και πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να έχουν έτοιμα τα πρώτα ρομποτικά οχήματα σε δύο χρόνια από τώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, το σχέδιο της κυβέρνησης Πούτιν έχει προετοιμαστεί από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, την ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία «Rocosmos», το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας και διάφορα άλλα ερευνητικά κέντρα. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 βήματα.

Ένα ρομποτικό σκάφος θα σταλεί στη σελήνη το 2016 και μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μέχρι το 2028, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να στείλει επανδρωμένες αποστολές σε τροχιά απ' το δορυφόρο της γης. Το τελευταίο στάδιο έχει προγραμματιστεί για το 2030, οι Ρώσοι θα ταξιδέψουν στη επιφάνεια της σελήνης και θα αρχίσουν τη δημιουργία μιας αποικίας που θα λειτουργεί από τοπικούς πόρους.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος αναμένεται να κοστίσει 815 εκατ. δολάρια, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ρωσία ελπίζει πως θα προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές που θα καλύψουν μέρος του κόστους.

Τα ιδρύματα, που συμμετείχαν στη δημιουργία του προγράμματος, προέβλεψαν τη διεθνή συμμετοχή. Όμως η επιτροπή της κυβέρνησης τονίζει «Πρέπει να εξασφαλιστεί η εθνικά ανεξαρτησία του προγράμματος, ανεξάρτητα απ' το εύρος συμμετοχής των ξένων εταίρων». Η Ρωσική πλευρά φροντίζει να οχυρωθεί έναντι των απαιτήσεων άλλων δυνάμεων, καθώς όπως αναφέρει η NASA οι σεληνιακοί πόροι μπορεί να αποτελέσουν «θησαυρό» πολύτιμων μετάλλων.

Η Σελήνη Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής, Ιβάν Moiseyev.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!