Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η αεροβική άσκηση σε νεαρή ηλικία μπορεί να θωρακίσει τον εγκέφαλο στη μετέπειτα ζωή, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Τα είδη σωματικής άσκησης που στοχεύουν συγκεκριμένα στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας – όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία – φαίνεται πως προστατεύουν τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη ακόμη και 20 χρόνια μετά.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα τονίζει ότι η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών που υποδεικνύουν την άμεση σχέση υγιούς καρδιάς και υγιούς μυαλού.

Η φυσική κατάσταση της καρδιάς αποτελεί βασικό μέτρο για το πόσο καλά απορροφά το σώμα το οξυγόνο κατά τη σωματική άσκηση και πόσο καλά το μεταφέρει στους μύες.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology, περιελάμβανε σχεδόν 3.000 υγιή άτομα. Στο ξεκίνημα των δοκιμών, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 25 έτη. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τεστ φυσικής κατάστασης κατά το πρώτο έτος της μελέτης αλλά και 20 χρόνια μετά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μια σειρά από γνωστικά τεστ ώστε να μετρηθούν λειτουργίες της μνήμης και της νοητικής επεξεργασίας.

Οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν τους καλύτερους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας ήταν και αυτοί που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ 20 χρόνια μετά.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!