Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για τη μετατροπή της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης σε διαδημοτική ραδιοτηλεόραση, εκφράζουν έξι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το θέμα απασχόλησε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι των δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών και Ωραιοκάστρου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και η πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Σοφία Ασλανίδου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, εκδόθηκε η ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Οι εξελίξεις του πρόσφατου παρελθόντος με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απειλή "λουκέτου" σε σειρά νομικών προσώπων των ΟΤΑ, υπαγορεύουν την ανάγκη ανάληψης άμεσης πρωτοβουλίας για τη διάσωση και την περαιτέρω ενίσχυση της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε.) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τη φύση της, αλλά και λόγω των σύγχρονων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, η Δ.Ε.Π.Θ.Ε. οφείλει να είναι διαδημοτική.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος πανελλαδικά που λειτούργησε ένα δημοτικό μέσο μαζικής επικοινωνίας και από τους ελάχιστους που διατηρούν ακόμα αυτό το προνόμιο. Το ακριβό αυτό προνόμιο συνοδεύεται κι από ευθύνες. Την τελευταία τριετία ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε τις δικές του και κράτησε ανοιχτή τη δημοτική τηλεόραση TV100 και τα δημοτικά ραδιόφωνα FM100 και FM100,6 εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης και δραστικής περικοπής της δαπάνης λειτουργίας τους. Παράλληλα, η Δ.Ε.Π.Θ.Ε. προχώρησε στην ανανέωση των υποδομών της και στην εμπέδωση της αξιοπιστίας της στα μάτια του κοινωνικού συνόλου.

Η μετάβαση σε μία "διαδημοτική" ή "μητροπολιτική" ραδιοτηλεόραση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ώστε το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο και λειτουργικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίζει το σεβασμό στις βασικές αρχές και αξίες που διέπουν τη λειτουργία της, δηλαδή ότι αποτελεί μια ραδιοτηλεόραση ενημερωτική, δημόσιου χαρακτήρα, χαμηλού κόστους, εξωστρεφή προς την κοινωνία και ανοιχτή σε κάθε καινοτόμο ιδέα και κυρίως πολυφωνική και ανεξάρτητη από κάθε λογής πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις. Εάν ο Δήμος είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας, η τριετία 2011-2013 ανέδειξε τη ΔΕΠΘΕ ως πρώτης τάξης εργαλείο για την ενίσχυση της διαφάνειας του τοπικού πολιτικού συστήματος.

Η πορεία προς μία "διαδημοτική" ή "μητροπολιτική" ραδιοτηλεόραση πρέπει να είναι σταδιακή, διαφανής και ανοιχτή. Ανοιχτή, γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αλλά να μην αποκλείσουμε τη μελλοντική ενσωμάτωση και άλλων δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σταδιακή, επειδή η συνεργασία της Δ.Ε.Π.Θ.Ε. με άλλους δήμους πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη -για ένα διάστημα 6 έως 12 μηνών- προτού αποτυπωθεί στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και στο νέο μοντέλο διοίκησης της Δ.Ε.Π.Θ.Ε. Διαφανής, επειδή οφείλουμε να καταστήσουμε από κάθε άποψη σαφές προς τους δημότες μας τι συνεισφέρει ο κάθε δήμος, για ποιο σκοπό το συνεισφέρει και ποιες υπηρεσίες λαμβάνει ως αντάλλαγμα.

Σήμερα προχωρούμε σε μια διακήρυξη προθέσεων. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες θα δεσμεύουν τις διοικήσεις που θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να θέσουμε τις βάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου που είναι ρεαλιστικός και απαραίτητος για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας».

http://egnatiapost.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!