Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Στις 5 Ιανουαρίου 1825 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη, ενώ το 1933 ξεκινάει στο Σαν Φρανσίσκο η κατασκευή της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ.

1477 - Μάχη του Νανσύ: Ο Κάρολος της Βουργουνδίας σκοτώνεται και η Βουργουνδία γίνεται επαρχία της Γαλλίας.

1500 - Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα καταλαμβάνει το Μιλάνο.

1668 - Ο Μεθόδιος Γ΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.

1757 - Ο Ρομπέρ Φρανσουά Νταμιάν αποπειράται ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκο ΙΕ'.

1781 - Αμερικανική Επανάσταση: βρετανικές ναυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Μπένεντικτ Άρνολντ, καίνε το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

1807 - Ο Σουλτάνος Σελίμ Γ΄ κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, καλώντας τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ να εκδώσει προς όλους τους Έλληνες "εκκλησιαστικόν και συμβουλευτικόν γράμμα" στη δημοτική γλώσσα εναντίον των Ρώσων. Ο Γρηγόριος Ε΄ υπακούει.

1822 - Ο γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο Ηλίας, αποβιβάζεται με 600 Μανιάτες στο Αλιβέρι Ευβοίας με σκοπό να απελευθερώσει τη πόλη της Καρύστου.

1825 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη.

1837 - O Δήμος Αθηναίων ζητά από το Βασιλέα Όθωνα την δημιουργία συντάγματος με πρωτοβουλία του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη πρόεδρο του τότε δημοτικού συμβουλίου.

1846 - Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψηφίζει τη διακοπή της κοινής χρήσης της περιοχής του Όρεγκον με το Ηνωμένο Βασίλειο.

1895 - Ο Γάλλος Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται από το αξίωμά του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου.

1900 - Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

1913 - Ναυμαχία της Λήμνου (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).

1914 - Η Αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοινώνει την εφαρμογή οκταώρου και κατώτατου ημερομισθίου 5$.

1919 - Ο Άντον Ντρέξλερ ιδρύει το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, το οποίο αργότερα θα πάρει το όνομα Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP).

1925 - Η Νέλλυ Τέιλου Ρος εκλέγεται κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ. Ήταν η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης πολιτείας των ΗΠΑ.

1933 - Ξεκινάει στο Σαν Φρανσίσκο η κατασκευή της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ.

1959 - Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος προσχωρεί στην Ε.Ρ.Ε. και διορίζεται Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου.

1998 - Ο Ντάνιελ Αραπ Μόι χρίζεται Πρόεδρος της Κένυας για πέμπτη συνεχή φορά.

2005 - Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ γίνεται Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

2007 - Ο Καναδάς κερδίζει για τρίτη συνεχή χρονιά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Χόκεϊ επί Πάγου, με νίκη στον τελικό στη Σουηδία επί των Ρώσων, με 4-2. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισαν οι ΗΠΑ νικώντας με 3-1 τη Σουηδία.

2009 - Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε επίθεση με 31 σφαίρες από καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού. Από την επίθεση αυτή τραυματίσθηκε ο Διαμαντής Ματζούνης.

http://www.enikos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!