Για πρώτη φορά στα 34 χρόνια ιστορίας του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» στην Ιαπωνία, ο τίτλος απονεμήθηκε σε εισαγόμενο όχημα!
Νικητής αναδείχθηκε το Volkswagen Golf που έσπασε το κατεστημένο και κατέκτησε τη πρώτη θέση με διαφορά! Συγκεκριμένα, το γερμανικό μοντέλο που βρίσκεται αισίως στην έβδομη γενιά του, συγκέντρωσε 504 βαθμούς, έναντι 373 του Honda Jazz και 167 του Volvo V40.
Εξηγώντας την απόφασή της, η κριτική επιτροπή αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημοφιλή πλατφόρμα MQB (που χρησιμοποιείται σε πολλά μοντέλα του VW Group), τα επίπεδα άνεσης και ασφαλείας, την ποιότητα του εσωτερικού, το σχεδιασμό αλλά και τους σύγχρονους κινητήρες TSI.
Η βράβευση αυτή έρχεται να προστεθεί στη λίστα διακρίσεων του Golf που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τίτλους: «Car of the Year 2013 (Ευρώπης)», «World Car of the Year 2013» και «Golden Steering Wheel 2013». Επίσης, έχει κερδίσει τα βραβεία «ACVmobil Umweltpreis» (Βραβείο Περιβάλλοντος) και «ADAC Eco Test», ενώ τιμήθηκε για τον διαχρονικά κομψό σχεδιασμό του από τους κριτές του Γερμανικού Συμβουλίου Σχεδιασμού (Deutscher Rat für Formgebung).
Επιπλέον, σε ψηφοφορίες αναγνωστών που πραγματοποίησαν γερμανικά περιοδικά, το Golf κέρδισε τα «Auto Trophy» (της εφημερίδας Auto Zeitung) και «Best Cars» (του περιοδικού ΑΜuS).