Ποιοι είναι οι 10 value for money προορισμοί για το 2014; Είναι αυτοί που συνδυάζουν οικονομική διαμονή, φαγητό και μετακινήσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα κριτήρια των αναγνωστών του lonelyplanet.com του πιο δημοφιλούς ταξιδιωτικού site στον κόσμο.
1. Ελληνικά νησιά
Τι κι αν άλλοι κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να χαρούν τις ομορφιές της; Εμείς την έχουμε κυριολεκτικά στα... πόδια μας. Ο λόγος για την Ελλάδα και συγκεκριμένα τα ελληνικά νησιά όπου οι μειωμένες τιμές, ελέω κρίσης, τα έφεραν στην κορυφή της κατάταξης. Ήλιος, ιστορικά αξιοθέατα και πεντακάθαρες θάλασσες είναι μόλις μερικά από τα ατού που θα απολαύσουν στο έπακρο οι επισκέπτες.
2. Νότια Ιταλία
Ίσως να είναι το 2014 η χρονιά που θα μας παρασύρει στον ιταλικό Νότο, στο τακούνι της γειτονικής χώρας, όπου, η διαμονή μας σε πόλεις όπως οι Puglia, Basilicata και Calabria θα είναι πολύ πιο προσιτή από ότι θα φάνταζε ένα τριήμερο ταξίδι στην Βενετία για παράδειγμα.
3. Νικαράγουα
Αν εξαιρέσεις το κόστος των εισιτηρίων προς την Κεντρική Αμερική, το ταξίδι σου στην Νικαράγουα, θα σου βγει πιο οικονομικό από ότι φανταζόσουν, σε αντίθεση με την Κόστα Ρίκα. Σε αυτό βάζουν το λιθαράκι τους οι χαμηλές τιμές διαμονής, το φθηνό φαγητό, αλλά και τα δωρεάν αξιοθέατα, όπως η πανέμορφη λίμνη της Νικαράγουα με τα βαρκάκια, τα μικρά εστιατόρια στις όχθες του αλλά και τους πλανόδιους που θα κάνουν τη διαμονή σου αρκετά συμφέρουσα. Οι λάτρεις των σπορ μπορούν να επιδοθούν σε πεζοπορία ή Canopy και στο ηφαίστειο Μομπάτσο.
4. Βουλγαρία
Η Βουλγαρία παραμένει αινιγματικά υποτιμημένη, μιας και έχει μπόλικα μέρη χάρμα οφθαλμών, είτε για χειμερινές, είτε για καλοκαιρινές αποδράσεις. Πόλεις όπως η Plovdiv ή η Varna έχουν αρκετά λογικές τιμές, από τη διαμονή, μέχρι το φαγητό και τις μεταφορές.
5. Πορτογαλία
Aπό την Algarve, μέχρι την Λισσαβόνα, η Πορτογαλία είναι ένα υπέροχο μέρος με εξαιρετικές ευκαιρίες για μια value for money διαμονή. Αν εξαιρέσεις το καλοκαίρι όπου λόγω του θερμού κλίματος οι τιμές ανεβαίνουν (κάτι αντίστοιχο με εμάς στην Ελλάδα), μπορείς να ψάξεις το κατάλληλο πακέτο σε μια άλλη περίοδο του χρόνου. Οι υπόλοιπη λίστα των αναγνωστών του lonely planet, ξεφεύγει λίγο από τον μέσο όρο των budget κι αυτό, λόγω του κόστους των εισιτηρίων.
Η λίστα συνεχίζεται με:
6. Τα Νησιά Φίτζι, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι το πιο "προσιτό" κομμάτι του παραδείσου του Ειρηνικού Ωκεανού.
7. Στο Μεξικό η διαμονή ανά βράδυ σε ξενώνα ξεκινάει από μόλις 30-40 δολάρια.
8. Επισκέψου την Karnataka στην Ινδία κατά τη διάρκεια του (ευρωπαϊκού) χειμώνα, όπου τα πακέτα είναι πιο οικονομικά από τις άλλες περιόδους του χρόνου.
9. Το ήρεμο Palawan στις Φιλιππίνες με την τροπική φύση εντάσσεται στους 10 value for money προορισμούς, σύμφωνα με τους αναγνώστες του ταξιδιωτικού site.
10. Τα οικονομικά ξενοδοχεία αφθονούν στην Αιθιοπία, αν και οι οργανωμένες περιηγήσεις προβλέπεται να βγουν ακριβότερες από ότι υπολογίζει ο επισκέπτης.