Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, ο Τζιμ Τζάρμους, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει το «παρών» στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με τη νέα ταινία του.
Θεωρείται από τους σκηνοθέτες που ανανέωσαν τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο και υπήρξε το άλλοτε «παιδί-θαύμα» του. Με αυτόν τον ξεχωριστό δημιουργό, τον Τζιμ Τζάρμους, ανοίγει η αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στην ιστορική έδρα του θεσμού, το «Ολύμπιον», όπου θα προβληθεί η τελευταία ταινία του με τίτλο «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / Only Lovers Left Alive».
Η παρουσία του Τζιμ Τζάρμους στη Θεσσαλονίκη είναι για πολλούς σινεφίλ πολυαναμενόμενη, αφού ο αμερικανός σκηνοθέτης κατορθώνει να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του.

ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΟΦΙΣΤΙΚΕ ΒΡΙΚΟΛΑΚΩΝ
Στην τελευταία ταινία του ο Τζάρμους, πάντα ασυμβίβαστος ως προς το καλλιτεχνικό όραμά του, χτίζει το ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό σύμπαν του με άξονα το βαμπιρικό μύθο. Η υπόθεσή της στρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι σοφιστικέ βρικολάκων, την Ιβ και τον Άνταμ (Τίλντα Σουίντον και Τομ Χίντλεστον), που περιπλανώνται ανά τους αιώνες στο περιθώριο της κοινωνίας, σε έναν κόσμο που πλέον τους προκαλεί μόνον σύγχυση. «Η ταινία, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, είναι αντιπροσωπευτική της γραφής του αμερικανού δημιουργού, λειτουργώντας ως μία αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την κατάσταση της ανθρωπότητας. Ο Τζάρμους χρησιμοποιεί ως όχημα δύο ψυχές που δεν ανήκουν σε αυτόν τον κόσμο, για να μιλήσει για αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν ‘παντοτινή αγάπη’», σημειώνεται από το ΦΚΘ, που χαρακτηρίζει το σκηνοθέτη από τις «πιο επιδραστικές φιγούρες» του παγκόσμιου σινεμά.
Ο ίδιος ο δημιουργός λέει για την ταινία του: «(...) Στην ταινία τα βαμπίρ είναι μία δυνατή μεταφορά. Ένα όχημα, για να αναπτύξω τις βαθύτερες προθέσεις της ιστορίας. Είναι μία ερωτική ιστορία αλλά και η ιστορία δύο ξεχωριστών τύπων του περιθωρίου, οι οποίοι δεδομένων των ασυνήθιστων συνθηκών έχουν μία ιδιαίτερα διευρυμένη άποψη για την ανθρώπινη ιστορία. Τόσο για τα απίστευτα κατορθώματά της όσο και για τις βάρβαρες αποτυχίες της. Ο Adam και η Eve είναι και οι ίδιοι μεταφορές της σύγχρονης ανθρώπινης κατάστασης. Είναι εύθραυστοι και επαπειλούμενοι, ευάλωτοι στις δυνάμεις της φύσης και στις κοντόφθαλμες τακτικές αυτών που έχουν την εξουσία».

EΝΑΣ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
Ο Τζιμ Τζάρμους γεννήθηκε το 1953 στο Οχάιο και σπούδασε αμερικανική και αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1975. Επηρεάστηκε από το γαλλικό κινηματογράφο έπειτα από ένα ταξίδι στο Παρίσι στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου των σπουδών του, ενώ έχει επιρροές και από τους ιάπωνες σκηνοθέτες. Εκείνος που ουσιαστικά τον σημάδεψε όμως ήταν ο Βιμ Βέντερς, τον οποίο γνώρισε στο κινηματογραφικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου σπούδασε. Ο πολυβραβευμένος αμερικανός δημιουργός έχει υπογράψει μέσα σε τέσσερις δεκαετίες ορισμένες από τις πλέον αναγνωρίσιμες ταινίες του σινεφίλ κοινού, ανάμεσά τους τα φιλμ «Στην παγίδα του νόμου», «Ο νεκρός» και «Καφές και τσιγάρα». Η ταινία του «Πέρα από τον παράδεισο» απέσπασε το 1984 τη Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο Φεστιβάλ των Κανών. Στο ίδιο φεστιβάλ, το 2005, ο Τζάρμους τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο για την ταινία του «Τσακισμένα Λουλούδια".
Αναδημοσίευση από: www.makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!