Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Την καθιέρωση νέου συστήματος ελέγχου φέρνουν οι πιέσεις της τρόικας, με σκοπό τον έλεγχο στα φυσικά πρόσωπα όπως και στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετά το νέο καθεστώς και τα κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής.
Το υπουργείο θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων και στο τέλος κάθε έτους θα ανακοινώνεται η λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Σε περιπτώσεις υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, όπου ο ΦΠΑ είναι πλέον 13%, η έκπτωση - επιστροφή φόρου θα κινείται περίπου στο 20% επί της αξίας των αποδείξεων. Με αυτές τις δύο «κινήσεις», τον προσωρινό έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα των ελέγχων που γίνονται σε επαγγελματίες αλλά και το νέο καθεστώς αποδείξεων που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, στην Καραγεώργη Σερβίας ευελπιστούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή που παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος σταθερότητας και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Στόχος όσοι έχουν βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό
Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη είναι να «ξετινάξουν» με στοχευμένους ελέγχους όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και όλους όσοι έχουν μεγάλη περιουσία αλλά μικρά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.
Προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια στους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργείου θα φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προσωρινών ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Με την τροπολογία αυτή θα γίνεται στοχευμένος - προσωρινός έλεγχος, ο οποίος θα εστιάζει σε συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, όπως είναι για παράδειγμα τα εμβάσματα που εστάλησαν την περασμένη διετία στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, θα ελεγχθούν και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. η ακίνητη περιουσία ή περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, έργα τέχνης κτλ.).
http://www.iefimerida.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!