Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

 

Η ουκρανική κρίση μαίνεται με τα ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται ένα βήμα πριν την πολεμική σύρραξη. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσπαθούν να διαπραγματευτούν με την Ρωσία προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για την φροντίδα των τραυματιών. Αυτό δείχνει και την στρατιωτική ετοιμότητα της Μόσχας.

Η πρόβλεψη Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προβλέψει πως η ρωσική επίθεση είναι πιθανή, ενώ από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι Ρώσοι μπορούν να εξαπολύσουν επίθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσο για το αμερικανικό Πεντάγωνο, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του πρακτορείου λέγοντας πως συγκεντρώνεται ιατρικός εξοπλισμός. Μάλιστα ο Μπεν Χότζες συνεχίζει «Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μία νέα επίθεση, αλλά δεν θα εξαπέλυε κανείς επίθεση, χωρίς αυτά (σ.σ. τα αποθέματα αίματος)», σχολίασε ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος ε.α. που πλέον είναι αναλυτής στο Κέντρο για την Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Τι ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για την ρωσική ετοιμότητα. Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που έκαναν την αποκάλυψη για τη συγκέντρωση φιαλών αίματος, αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πότε ακριβώς έγινε αντιληπτή η μεταφορά τους κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ωστόσο, δύο από αυτούς ανέφεραν πως έγινε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζεται εισβολή. Όμως η Μόσχα διαμηνύει ότι αισθάνεται πως απειλείται από την ενίσχυση των δεσμών του Κιέβου με τη Δύση.

Το αντίκτυπο των κυρώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές οικονομικές κυρώσεις εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Οι χώρες της Δύσης έχουν ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις από την εποχή που η Ρωσία κατέλαβε και στη συνέχεια προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις αυτές είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην πολιτική της Ρωσίας, με τη Μόσχα (που είναι ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης) να εκτιμά ότι η Δύση θα αποφύγει ενέργειες τόσο σοβαρές που θα επηρέαζαν τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!