Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

 Τι να μην κάνεις αν πάσχεις από κατάθλιψη

Διάφορες ανοησίες κυκλοφορούν στο ίντερνετ για «τεχνικές αυτοβοήθειας» και για «μυστικά και κόλπα» που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη. Σου έχουμε κι εμείς ένα μυστικό: Δεν υπάρχει κανένα μαγικό τρικ που να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη. Όπως το σπασμένο σου πόδι δεν θα σου το γιατρέψει μια βόλτα στο δάσος, μια εις βάθος συζήτηση με τον καλύτερό σου φίλο, ή τρεις ώρες αστείων βίντεο με πιγκουίνους στο YouTube, έτσι και η κατάθλιψη –που είναι εξίσου πάθηση με το σπασμένο πόδι, δεν είναι «στο μυαλό σου», ούτε είσαι υπερβολικός/η– χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Επειδή, όμως, το ταμπού του ατσάλινου χαρακτήρα που αντέχει τα πάντα δεν λέει να πεθάνει, αυτά είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνεις και περιμένεις να λύσεις μαγικά το πρόβλημα, καταλήγοντας απλώς να το κάνεις χειρότερο.

Δεν μιλάς σε κανέναν

Ανησυχείς, φτιάχνεις διαρκώς εφιαλτικά σενάρια, φοβάσαι… Και όλα αυτά τα κρατάς μέσα σου, γιατί φοβάσαι πως οι άλλοι θα σε κρίνουν, δεν θα σε πάρουν στα σοβαρά ή θα τους βαρύνεις. Είναι, όμως, σημαντικό για την ψυχική σου υγεία να έχεις, εκτός από τον θεραπευτή σου, και έναν έστω στενό κύκλο ανθρώπων που μπορείς να εμπιστευτείς και να μιλήσεις άνετα.

Κάνεις αυτοσχέδιες «θεραπείες»

Ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά που κυκλοφορούν ευρέως χωρίς να χρειάζονται συνταγή γιατρού δεν είναι για την περίπτωσή σου, σταμάτα να τα ζητάς από τον φαρμακοποιό σου. Ακόμα χειρότερα, η χρήση αλκοόλ ή ουσιών για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της κατάθλιψης, το μόνο που θα κάνει είναι τα πράγματα χειρότερα. Ενίοτε, πολύ χειρότερα.

…ή θεραπείες που κάπου διάβασες ότι λειτουργούν

Πολλές φορές, ασθενείς επιμένουν να χρησιμοποιούν θεραπείες που δεν είναι 100% σίγουρο ότι λειτουργούν. Για παράδειγμα, η yoga μπορεί όντως να φέρει ηρεμία σε πολλά άτομα, αλλά δεν είναι κλινική, επιβεβαιωμένη θεραπεία της κατάθλιψης, και μπορεί να δράσει μόνο συμπληρωματικά. To ίδιο όμως συμβαίνει και αν ακολουθείς επίμονα μια φαρμακευτική λύση που δεν είναι σωστή για σένα. Λόγω της ιδιαιτερότητας της ασθένειας, είναι πολύ πιθανό ο κάθε ασθενής να χρειαστεί να δοκιμάσει αρκετές πιθανές θεραπείες μέχρι να βρει την κατάλληλη για τον οργανισμό του.

Δεν αφουγκράζεσαι τον εαυτό σου και τις ανάγκες του

Η κατάθλιψη, δυστυχώς, σπάνια κάνει ένα μεγάλο “μπαμ”. Έρχεται αργά, εισχωρεί στην ζωή μας και αλλάζει την αντίληψή μας, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι πάντα ήμασταν έτσι. Και αν δεν προσέχουμε αυτά τα συμπτώματα, τότε μπορεί να βρεθούμε στη μέση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Δεν ακολουθείς κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού

Ειδικά αν η κατάθλιψή σου είναι κομμάτι διπολικής διαταραχής, είναι πολύ πιθανό να μπεις κάποια στιγμή στον πειρασμό να παραλείψεις μια δόση των φαρμάκων σου, ή να τα κόψεις «για ένα διάστημα», επειδή το χάι του μανιακού επεισοδίου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι κακή, πολύ κακή ιδέα να μην ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σου.

Ακυρώνεις ραντεβού στον ψυχολόγο

Το πρώτο πράγμα που λένε κατά κανόνα οι ψυχολόγοι, έχεις-δεν έχεις κατάθλιψη, είναι ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις θεραπεία, θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα θέλεις να πας. Επειδή βαριέσαι, επειδή αισθάνεσαι καλά εκείνη τη μέρα, επειδή στον αντίποδα αισθάνεσαι απαίσια και φοβάσαι ότι θα καταρρεύσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πας. Ναι, με το ζόρι.

Δεν ασχολείσαι με κάτι

Κι εδώ η απάντηση σε αυτό που σκέφτεσαι είναι και πάλι «ναι, με το ζόρι». Η κατάθλιψη μας κάνει νωχελικούς, να παραιτούμαστε από την ζωή, την δουλειά και τα χόμπι μας. Όταν το νιώθεις αυτό, πρέπει να προσπαθήσεις να πιέσεις τον εαυτό σου να παραμείνει δραστήριος –έστω, με την πιο απλή από τις ασχολίες με τις οποίες θα μπορούσες να καταπιαστείς– διαφορετικά η καθημερινότητά σου μετατρέπεται σε ένα τούνελ χωρίς διέξοδο.

Αγνοείς ή κρύβεις αυτοκτονικές σκέψεις

Ποτέ, μα ποτέ, μην τις αφήσεις ανεπεξέργαστες ούτε για μια στιγμή, πιστεύοντας ότι θα φύγουν, ή ότι δεν είναι ανησυχητικές. Μίλησε αμέσως στον ψυχολόγο σου, αν δεν έχεις ψυχολόγο βρες, αν δεν έχεις λεφτά κάνε κλικ εδώ

Με πληροφορίες από το Iatronet.gr 

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!