Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει να λατρεύω τα καυτερά φαγητά. Δεν ξέρω ακόμα τι είναι αυτό που κάνει ανθρώπους να απολαμβάνουν τα ακόμα πιο καυτερά φαγητά. Γιατί όσο και αν περηφανεύεται κάποιος ότι αντέχει να πικάντικα φαγητά, πολύ συχνά θα δει ότι τα όρια αντοχής του είναι πολύ χαμηλότερα από αυτό που νομίζει. Αναλογικά μιλώντας.
Η κλίμακα Scoville είναι μια κλίμακα που μετράει το πόσο καυτερή είναι μια καυτερή πιπεριά. Γιατί όπως φαντάζεστε, πράγματι το πιο καυτερό φαγητό του πλανήτη έχει μέσα πιπεριά. Aλλά μην νομίζετε ότι θα είναι τόσο εύκολο. Τα καυτερά φαγητά που ξέρατε δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό για το οποίο μιλάμε. Γιατί ναι μεν η πιπεριά Jalapeno είναι καυτερή και στην κλίμακα Scoviile να μετράει γύρω στα 3.500. Υπάρχει όμως μια άλλη πιπεριά η Carolina φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια στην ίδια κλίμακα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί για να τα συγκρίνετε.
Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Το να πεις ότι το τάδε είναι το πιο καυτερό φαγητό δεν είναι ακριβώς εύκολη υπόθεση. Είναι κάτι που το κάνεις συμβατικά. Και εν προκειμένω αφορά ένα φαγητό που όντως τρώγεται από ανθρώπους. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να επινοήσουμε μια σαλάτα από καυτερές πιπεριές Carolina και Dragon Breath που θα σε σκότωναν με αρκετά βασανιστικό τρόπο. Και αυτό δεν σου αξίζει. Ακόμα και αν κάποτε έψαξες το κινητό της σχέσης σου.
Το πιο καυτερό φαγητό, λοιπόν, έρχεται και από μια εκ των πλέον πικάντικων κουζινών του ντουνιά. Την ινδική. Και είναι μάλιστα αρκετά δημοφιλής συνταγή. Πρόκειται για το Vindaloo, ένα παραδοσιακό πιάτο curry. Ως γνωστόν βέβαια κάθε συνταγή έχει διάφορα επίπεδα ως προς το πόσο καυτερό θα είναι το πιάτο. Σε αυτή τη συνταγή, ένας κρέας (συνήθως το χοιρινό) μαρινάρεται σε μια έξτρα καυτερή σάλτσα.
Η σάλτσα αποτελείται από ξύδι, σκόρδο, πάπρικα, τζίντζερ, κόλιανδρο, curry, κανέλα, κύμινο και μια ισχυρή δόση από πιπέρι. Από εκεί και πέρα, σε αυτό το ήδη καυτερό μείγμα προστίθενται φλούδες καυτερής πιπεριάς. Και εδώ είναι το παιχνίδι των επιπέδων. Αν διαλέξεις μια cayenne ή μια καυτερή chili ίσως (λέμε ίσως) και να αντέξεις. Υπάρχει όμως και μια εκδοχή που απογειώνει το πόσο πικάντικο γίνεται το πιάτο.
Και αυτό γίνεται όταν αντί για τις παραπάνω, επιλέγεται φλούδα από τη λεγόμενη πιπεριά-φάντασμα ή αλλιώς Bhut jolokia, μια πιπεριά που θεωρείται 400 φορές πιο καυτερή από την Tabasco και στην κλίμακα Scoville φτάνει το 1.000.000 SHU. H αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετά δύσκολο να το μαγειρέψετε. Δεν θα πρότεινα να το επιχειρήσετε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου