Μια κινεζική εταιρεία κατάφερε να κλωνοποιήσει μια γάτα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Κίνα και θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιστημονική πρόοδο για την κλωνοποίηση των πάντα, των ζώων που έχουν αναχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο των ειδών υπό εξαφάνιση.
Επτά μήνες μετά τον θάνατο του γάτου του, του Αΐλ, ο ιδιοκτήτης του, ο Χουάνγκ Γιου, τον ξαναβρήκε στο πρόσωπο ενός αξιολάτρευτου γκριζόασπρου νεογέννητου γατιού. «Μοιάζουν πολύ, είναι ίδια κατά 90%», διαβεβαίωσε ο 23χρονος Γιου, που ελπίζει ότι το γατάκι, που γεννήθηκε τον Ιούλιο, θα έχει εκτός από την ίδια εμφάνιση και την ίδια προσωπικότητα με τον Αΐλ.
Ο Αΐλ είναι ο πρώτος γάτος που κλωνοποιείται από τη Sinogene, μια εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο και έχει ήδη κλωνοποιήσει περίπου 40 σκύλους από το 2017 μέχρι σήμερα.
Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, συχνά είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλά ποσά για να «αναστήσουν» τον αγαπημένο σύντροφό τους μετά τον θάνατό του: η κλωνοποίηση ενός σκύλου στοιχίζει 48.000 ευρώ, μιας γάτας 32.000 ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής της Sinogene Μι Τζιντόνγκ είπε ότι παρά την τσουχτερή τιμή, οι πελάτες του δεν είναι όλοι τους ευκατάστατοι. «Πολλοί από αυτούς είναι νεαροί απόφοιτοι πανεπιστημίων. Όποιας ράτσας κι αν είναι τα ζώα, οι ιδιοκτήτες τους τα θεωρούν μέλος της οικογένειάς τους. Η κλωνοποίηση ζώων ανταποκρίνεται στην απαίτηση της νέας γενιάς για στοργή», ισχυρίστηκε.
Σύμφωνα με μια έκθεση της επαγγελματικής οργάνωσης Pet Fair Asia και του ιστότοπου Goumin.com, οι δαπάνες που σχετίζονται με τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς πέρσι έφτασαν τα 171 δισεκατομμύρια γουάν (22 δισεκ. Ευρώ).
Η κλωνοποίηση της γάτας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την κλωνοποίηση των πάντα. Τον περασμένο μήνα ο Τσεν Νταγιουάν, της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών είχε αποκαλύψει ότι ο οργανισμός αυτός εξετάζει το ενδεχόμενο να κλωνοποιήσει πάντα χρησιμοποιώντας μια γάτα ως παρένθετη μητέρα. Μολονότι τα ενήλικα πάντα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις γάτες, τα μωρά τους έχουν παρόμοιο μέγεθος και η κύηση διαρκεί δύο με τρεις μήνες.
Η κλωνοποίηση ζώων θεωρείται παράνομη σε πολλές χώρες όμως επιτρέπεται σε άλλες, όπως η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Πέρσι, η τραγουδίστρια Μπάρμπρα Στρέιζαντ αποκάλυψε ότι κλωνοποίησε τον σκύλο της.
Το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε ήταν το πρόβατο ντόλι στη Βρετανία, το 1996. Το 2005 ερευνητές από τη Νότια Κορέα κλωνοποίησαν σκύλο για πρώτη φορά. Το ίδρυμα ερευνών βιοτεχνολογίας Sooam της Σεούλ έχει ανακοινώσει ότι κλωνοποίησε 800 ζώα συντροφιάς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου