Τρίτη 20 Μαρτίου 2018


Μετά τέσσερα χρόνια έρευνας επιστήμονες στο Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Τσιανγκσί κατάφεραν να δημιουργήσουν αγριολούλουδα σε 17 διαφορετικά χρώματα, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τον τουρισμό στη νοτιοανατολική αυτή επαρχία της Κίνας.
Τώρα που έχει ήδη μπει η άνοιξη, ο περίπατος στους κήπους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ψυχαγωγία για τα πλήθη των τουριστών που καταφθάνουν στις αγροτικές περιοχές, ειδικά στην Τσιανγκσί, πασίγνωστη για τα όμορφα λουλούδια της.
«Οι ατέλειωτες εκτάσεις με αγριολούλουδα αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης αλλά και πηγή εσόδων στην Τσιανγκσί. Ωστόσο εδώ και πολύ καιρό έχει παρατηρηθεί κάμψη της επισκεψιμότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού των χρωμάτων των λουλουδιών», υποστηρίζει ο Φου Ντονγκχούι επικεφαλής των ερευνών. Ο Φου ξεκίνησε την έρευνά του το 2002 και τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ομάδα του χρησιμοποίησε ποικίλους τρόπους για να δημιουργήσει νέους σπόρους λουλουδιών.
Το 2017 η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε σπόρους τεσσάρων χρωμάτων, όπως πορφυρό και βυσσινί, με βάση άλλα 13 χρώματα, ενώ εννέα από τα 17 χρώματα είναι ήδη έτοιμα για μεγάλης κλίμακας φυτείες. Επίσης κατάφερε να παρατείνει την περίοδο της ανθοφορίας κατά 10 ημέρες. Σύμφωνα με τον Φου, μία επιπλέον ημέρα ανθοφορίας μπορεί να αποφέρει έξτρα έσοδα ύψους 10 εκατ. γιουάν στη Γουογουάν, μία από τις πιο γνωστές κομητείες όπου ανθίζουν αυτά τα λουλούδια.
Σε σύγκριση με τα άλλα λουλούδια, οι νέοι τύποι είναι καλύτεροι και περιέχουν περισσότερη ανθοκυανίνη, έναν τύπο μπλε, ιώδους ή κόκκινου χρώματος. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές δυσκολίες καθώς τα λουλούδια αυτά μπορούν να φυτευτούν μόνο μία ή δύο φορές ετησίως, ενώ χρειάζονται τέσσερα έως πέντε χρόνια έως ότου ένα νέο χρώμα να είναι έτοιμο για μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια. Ήδη σε αρκετές περιοχές της Τσιανγκσί έχουν φυτευτεί πιλοτικά λευκά αγριολούλουδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!