Κομμάτια κεχριμπαριού που ανακαλύφθηκαν στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ της νοτιοδυτικής Κίνας υποδηλώνουν ότι πριν από περίπου 40 εκατ. χρόνια στο κεντρικό Θιβέτ υπήρχε τροπικό δάσος βροχής, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από μια κοινή διεθνή επιστημονική ομάδα από την Κίνα, τη Βρετανία και την Ινδία και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Palaeoworld».
Το κεχριμπάρι ανακαλύφθηκε στη λεκάνη του Λούνπολα στο Θιβέτ και προέρχεται από δέντρα διπτεροκαρπών, τα οποία σήμερα βρίσκονται μόνο στα τροπικά δάση της Ασίας.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι πριν από 40 εκατ. χρόνια το γεωγραφικό περιβάλλον στο Θιβέτ ήταν τελείως διαφορετικό.
Με βάση προηγούμενες έρευνες και μελέτες βιοσυστοιχίας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε σε υψόμετρο 1.300 μέτρων υπήρχε στο κεντρικό Θιβέτ ένα τροπικό δάσος βροχής.
Ωστόσο, μια εμφανής αύξηση του εδάφους παρατηρήθηκε στο οροπέδιο Τσινγκάι του Θιβέτ πριν από περίπου 25 εκατ. χρόνια. Φυτά όπως το πεύκο και το κυπαρίσσι, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στο ξηρό έδαφος και στο κρύο, άρχισαν σταδιακά να αναπτύσσονται στην περιοχή, αλλάζοντας σταδιακά το φυσικό περιβάλλον.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου