Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018


Η ανατολή του Ηλίου στον πλανήτη Άρη αποτελεί μία… φυσική διαδικασία, όπως σε κάθε ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Για τους επιστήμονες της NASA, ωστόσο και γενικότερα την επιστημονική κοινότητα στη Γη, η ανατολή του Ηλίου στον «κόκκινο πλανήτη» το -γήινο- Σάββατο, έγραψε ιστορία. Και αυτό διότι το όχημα που εξερευνά την επιφάνεια του Άρη, συμπλήρωσε 5.000 ημέρες έρευνας.
Το Mars Rover Opportunity ξεκίνησε για μία αποστολή 90 ημερών στον Άρη. Το Σάββατο, η NASA ανακοίνωσε ότι το εξελιγμένο γήινο όχημα, «είδε» για 5,000η φορά  την ανατολή του Ηλίου στον «κόκκινο πλανήτη», συνεχίζοντας τη μεγάλη εξερευνητική αποστολή του.

«Το εκπληκτικό αυτό μηχάνημα μας δείχνει πόσες ακόμα εκπλήξεις υπάρχουν στον Άρη», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Opportunity, John Callas, του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.
Η ημέρα στον Άρη διαρκεία 40 λεπτά περισσότερο απ’ ότι στη Γη και ο χρόνος, ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από δύο γήινα χρόνια. Το Sol 1 προσγειώθηκε στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» στις 25 Ιανουαρίου 2004. Το όχημα σχεδιάστηκε για 90 ανατολές, καθώς η NASA δεν περίμενε να επιβιώσει από τον αρειανό χειμώνα. Τελικά φτάσαμε στην ανατολή νούμερο… 5.000, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Η φωτογραφία από την ανατολή του Ηλίου τραβήχτηκε από την εσωτερική δυτική παγιά του κρατήρα Endeavour. Το όχημα τράβηξε περίπου 225.000 εικόνες, οι οποίες συναρμολογήθηκαν και σχημάτισαν διάφορες εκπληκτικές εικόνες, από μία μεριά του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει αντικρίσει δια ζώσης ανθρώπινο μάτι.

«Έχουμε αγγίξει πολλά ορόσημα και αυτό είναι ένα ακόμη», δήλωσε ο Callas, «αλλά πιο σημαντικό από τους αριθμούς, είναι η εξερεύνηση και οι επιστημονικές ανακαλύψεις».
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν σημάδια από την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του Άρη κατά το βαθύ παρελθόν. Επόμενη αποστολή του ειδικού οχήματος, είναι η εξερεύνηση της κοιλάδας Perseverance, απ’ όπου αναμένονται πολλά θαυμαστά στοιχεία.

Πηγή: protohema.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!