Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017


Τα Χριστούγεννα στη Λατινική Αμερική είναι γνωστά ως Las Posadas, Navidad και de los Tres Reyes Dia. Όλη την περίοδο τα σπίτια και οι δρόμοι είναι στολισμένοι με φωτεινά λουλούδια και πολύχρονα στολίδια.
Τα τραγούδια και τα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι επηρεασμένα σε μεγάλο βαθμό από τους διάφορους αυτόχθονες λαούς της περιοχής, αλλά και από Ευρωπαικές χώρες , η επιρροή των οποίων  χρονολογείται από τον ρωμαικό καθολικισμό εκατοντάδες χρόνια πριν.
Πρόκειται για αρκετά  σημαντική εορτή  για τους λατινοαμερικάνους, επικεντρωμένη γύρω από την μακραίωνη ιστορία του Nacimiento,  των παιδιών του Χριστού.

Χιλή
Όπως και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής,  η εκκλησία και η οικογένεια βρίσκονται στο επίκεντρο των εορτών των Χριστουγέννων.
Οι καθολικοί  τηρούν τις παραδόσεις και έτσι για εννέα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα προσεύχονται και νηστεύουν.
Την Παραμονή  των Χριστουγέννων το δείπνο σερβίρεται αργά το βράδυ, συνήθως μετά τα μεσάνυχτα και ονομάζεται «Misa del Gallo«, και αποτελείται από την γαλοπούλα και μια σειρά από σαλάτες, θαλασσινά, και ελιές, συνοδευόμενο από ντόπιο κρασί.
Αργεντινή
Οι Αργεντίνοι συνηθίζουν να πηγαίνουν όλοι μαζί στην εκκλησία και στην συνέχεια γευματίζουν  σαν μια οικογένεια.
Τα μεσάνυχτα σερβίρεται το δείπνο, το οποίο περιλαμβάνει χοιρινό, γαλοπούλα, και μια μεγάλη ποικιλία από τα αλλαντικά. Σειρά στο γιορτινό τραπέζι έχουν τα γλυκά, ο μηλίτης, η μπύρα, και ο χυμός.
Μετά το δείπνο συνέχεια έχει ο «χορός των ενηλίκων «, ενώ οι νεότεροι  βγαίνουν έξω για να δούν τα πυροτεχνήματα. Το άνοιγμα των δώρων ακολουθεί μετά το φαγητό και τον χορό και λίγο πριν τον ύπνο.
Μεξικό
Οι Μεξικανοί μοιράζονται πολλές παραδόσεις με τους Ισπανούς.
Ο  κύριος εορτασμός των Χριστουγέννων τους ονομάζεται La Posada. Πρόκειται για μια θρησκευτική πομπή «reenacts«, δηλαδή την αναζήτηση καταφυγίου από τον Ιωσήφ και τη Μαρία πριν από τη γέννηση του Ιησού. Κατά τη διάρκεια της πομπής, οι Μεξικανοί πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι μεταφέροντας τις εικόνες της Παναγίας και του Ιωσήφ  που αναζητούν καταφύγιο.
Ο Άγιος Βασίλης δεν έχει κυρίαρχο ρόλο, αλλά το φωτεινό κόκκινο κοστούμι του εκπροσωπείται στο παραδοσιακό λουλούδι της σεζόν. Αυτό το λουλούδι είναι η Poinsettia (Ποϊνσέττια) η οποία έχει ένα λαμπρό κόκκινο αστέρι ως σχήμα. Πιστεύεται ότι ένα νεαρό αγόρι κατευθυνόμενο προς την εκκλησία για να δεί την σκηνή της γέννησης του Ιησού είχε συνειδητοποιήσει  ότι δεν είχε δώρο να προσφέρει στον Χριστό και έτσι συγκέντρωσε  μερικά απλά πράσινα κλαδιά . Όταν έφτασε στην εκκλησία τοποθέτησε τα πράσινα κλαδιά δίπλα στον Χριστό ξαφνικά άρχισε να ανθίζει ένα φωτεινό κόκκινο λουλούδι σε κάθε πράσινο κλαδί, η  Ποϊνσέττια.
Περού
Τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου στο Περού και  εορτάζεται στις 24 Δεκεμβρίου, με πολλές τυμπανοκρουσίες ως «Nocha Buena», που σημαίνει «Νύχτα καλή» στα ισπανικά.
Το βράδυ, όλη η  οικογένεια μαζί γιορτάζει τα Χριστούγεννα.
Η παράδοση θέλει όποιον επισκέπτεται φίλους ή συγγενείς να πηγαίνει  ένα κέικ ως δώρο. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει  το Pavo (γαλοπούλα) καθώς και σάλτσα μήλου. Υπάρχουν δώρα κάτω από το δέντρο, τα οποία υποτίθεται ότι ο Άγιος Βασίλης έχει φέρει στα καλά παιδάκια.

Ένα ευρύ φάσμα χειροτεχνίας παράγεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του Περού από τους κατοίκους των Άνδεων.
Οι άνθρωποι του Περού στολίζουν τα σπίτια τους με την αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού, την οποία διατηρούνε μέχρι τη La Bjeda de los Reyes που είναι η άφιξη των τριών σοφών στις 6 Ιανουαρίου.
Τα παιδιά πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα αλλά όχι και οι μεγάλοι για τους οποίους η διασκέδαση μόλις έχει ξεκινήσει.  Η τραπεζαρία χρησιμοποιείται ως  πίστα για να φιλοξενήσει τους χορούς  salsa. Τα πάρτυ μπορεί να κρατήσουν μέχρι και τις 6 το πρωί. Τα πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αν και έχουν απαγορευθεί στο Περού, κάθε οικογένεια δεν παραλείπει να γιορτάζει την γέννηση του Ιησού ρίχνοντας πυροτεχνήματα.
Βραζιλία
Στη Βραζιλία, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτινές μέρες,  αποκαλείται «dia de Festas» και  εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου.
Έχοντας ένα πολυπολιτισμικό πληθυσμό, οι εορταστικές εκδηλώσεις στη χώρα επηρεάζονται από εθνοτικούς τρόπους.
Ως πρώην πορτογαλική αποικία, έχει διατηρήσει μερικά από τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Πορτογαλίας. Σ ‘αυτές είναι η δημιουργία μίας σκηνής της γέννησης ή «Presepio». Η λέξη «Presepio» προέρχεται από το «presepium»  που σημαίνει το κρεβάτι του άχυρου, στο οποίο ο Ιησούς πρώτα κοιμήθηκε μετά τη γέννηση στη Βηθλεέμ.
Το έθιμο αυτό είναι κοινό σε τόπους της  βορειοανατολικής Βραζιλίας, όπως Bahia, Sergipe, Rio Grande do Norte, Paraiba, Maranhao, Ceara, Pernambuco, Piaui και Alagoas.
Η  δημιουργία του presepios συνεχίζεται μέχρι σήμερα και  δημιουργείται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στολίζοντας  εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, χιλιάδες των ευσεβών καθολικών παρακολουθήσουν την «Missa do Galo» ή οι Midnight Μάζες Μασαχουσέτης διοργάνωσε επίσης στις 25 Δεκεμβρίου το πρωί και αργότερα το απόγευμα.
Διάφορα χριστουγεννιάτικα κάλαντα τραγουδιούνται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων για τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού.
Το «Noite Feliz» («Άγια Νύχτα») είναι ίσως το πιο διαδεδομένο τραγούδι που συνδέεται με τα Χριστούγεννα στη Βραζιλία.
Τα τρόφιμα που καταναλώνονται στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι επηρεασμένα  από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες χώρες.
Το παραδοσιακό δείπνο των Χριστουγέννων  περιλαμβάνει ψητό γαλοπούλας, λαχανικά και φρούτα. Η μπύρα και  το κρασί έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι.
Σε ορισμένες περιοχές  ο εορτασμός ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων γύρω στις 9 το βράδυ.
Όπως Άγιος Βασίλης στις ΗΠΑ,  έτσι και ο Papai Noel (Noel Πατέρα) είναι αυτός που φέρνει τα  δώρα στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με το θρύλο, ζει στη Γροιλανδία και φοράει ένα κόκκινο παλτό  με γούνα  και μεταφέρει μια τσάντα γεμάτη δώρα.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Βασίλης αφήνει ένα δώρο την ημέρα των Χριστουγέννων για κάθε καλό παιδί.
Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες και την απουσία του χιονιού, τα Χριστούγεννα είναι λίγο πολύ το ίδιο όπως είναι στις ΗΠΑ.
Πηγήhttp://www.americalatina.com.gr (έγραψε: Αναστασία Καραπατσιά)
Photo: indianapublicmedia.org
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!