Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Οι επιστήμονες βρήκαν γιατί δεν πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι
Ο θυμός, σύμφωνα με ερευνητές, δε βλάπτει, μόνο, τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Όπως όλα δείχνουν βλάπτει και τον ύπνο μας.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νευριάζουν εύκολα και προσπαθούν σκληρά να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, κοιμούνται χειρότερα. Ο λόγος είναι απλός: τα νεύρα που μπορεί να νιώθουν, τους εμποδίζουν να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να κοιμούνται πιο λίγο και πιο άσχημα.
Οι ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 436 εθελοντές. Οι ειδικοί παρακολούθησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο... θυμού.
Οι επικεφαλής της έρευνας δηλώνουν στη Journal of Research in Personality:
«Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ύπαρξη του θυμού μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και ότι ο θυμός και ο ύπνος είναι στενά συνδεδεμένοι».
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως πόσο οξύθυμοι είναι, αν θυμώνουν εύκολα ή πόσο δεκτικοί είναι στην κριτική από τρίτους.
Στη συνέχεια οι ίδιοι ταξινομήθηκαν σε ομάδες με βάση το πόσο θυμωμένοι ένιωθαν- η «θυμωμένη» ομάδα, η «όχι θυμωμένη ομάδα» και η ομάδα που «έλεγχε το θυμό της».
Οι πιο «ψύχραιμοι» συμμετέχοντες, όπως αποδείχθηκε, είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τους πιο «οξύθυμους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι επειδή «χάνουν» τον ύπνο τους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο, για κάποιον, να συγκρατήσει τα αρνητικά του συναισθήματα, δημιουργώντας έτσι... ένα φαύλο κύκλο.

 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!