Περίπου δύο φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνολικά τον Σεπτέμβριο δέχθηκε σε δύο μέρες η Θεσσαλονίκη, καθώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι σήμερα το πρωί, στις 11, καταγράφηκαν 45 χιλιοστά νερού και η βροχόπτωση συνεχίζεται.
“Τα 45 χιλιοστά είναι πολλά, δεδομένου ότι ο μέσος όρος του νερού της βροχής για τον μήνα Σεπτέμβριο από το 1961 μέχρι το 1990 διαμορφώνεται σε 26,2 χιλιοστά” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή η μεγάλη ποσότητα βροχής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η μέτρηση των 45 χιλιοστών αφορά το κέντρο της πόλης, όπου γίνεται η καταγραφή και εκτιμά ότι στην περιοχή της Μηχανιώνας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, έπεσε πολύ περισσότερο νερό καθώς οι καταιγίδες ήταν εντονότερες.
“Τα 45 χιλιοστά βροχής σημαίνουν ότι είναι σαν να ρίχνουμε 45 κιλά νερό σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Σε δεδομένα που αφορούν τους αγρότες ή τους καλλιεργητές είναι σαν να πέφτουν 45 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα των δύο ημερών” προσθέτει.
Εκτιμά, άλλωστε, ότι κατά κάποιο τρόπο η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στάθηκε τυχερή καθώς αν η ίδια καταιγίδα σημειωνόταν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η ποσότητα της βροχής θα ήταν πολύ περισσότερη, λόγω των θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών της εποχιακής αυτής περιόδου.
Εξηγώντας την κατάσταση του καιρού αναφέρει ότι ένα “πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε την περιοχή μας, προερχόμενο από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Η κίνησή του ήταν αργή και όταν σταμάτησε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, προς τα δυτικά, άρχισε να στροβιλίζεται, προκαλώντας μια σειρά από έντονες καταιγίδες που περνούσαν μέσα από το Αιγαίο και εμπλουτίζονταν με υδρατμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ βροχή”.
Ο κ. Καρακώστας γνωστοποιεί ότι δεν προβλέπεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού για το υπόλοιπο της ημέρας, παρά το γεγονός ότι τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν βελτίωση από το απόγευμα. Αύριο, Πέμπτη, ο καιρός θα είναι άστατος και κατά διαστήματα μπορεί να υπάρξουν βροχοπτώσεις, όχι όμως τόσο έντονες. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται μια βελτίωση, αλλά γενικά ο καιρός θα είναι άστατος, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη καταιγίδων οι οποίες θα είναι διάσπαρτες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου