Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ελλάδα, Ισλανδία, και Σλοβενία στη μάχη για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017
Ελλάδα, Ισλανδία και Σλοβενία είναι οι χώρες που μπήκαν πρόσφατα στη μάχη για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017 στην 89η διοργάνωση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.
H σάτιρα «Chevalier» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2015 είναι η ελληνική πρόταση. Η ταινία, σκηνοθεσίας της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη αφηγείται την ιστορία έξι ανδρών που επιστρέφουν από μια εκδρομή για ψάρεμα με ένα πολυτελές σκάφος, όταν μια βλάβη τούς εγκλωβίζει κάπου στο Σαρωνικό. Για να περάσουν την ώρα τους, ξεκινούν ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι με νικητή τον «καλύτερο γενικώς» και έπαθλο ένα δαχτυλίδι chevalier. Αναδείχθηκε καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και κέρδισε το βραβείο κοινού στη Θεσσαλονίκη.
Το δράμα «Sparrows» θα εκπροσωπήσει την Ισλανδία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ρούναρ Ρούναρσον. Αφηγείται την ιστορία ενός εφήβου που φεύγει από μία μεγάλη πόλη και πηγαίνει να ζήσει με τον πατέρα και τη γιαγιά του σε ένα μικρό ψαροχώρι στο βόρειο τμήμα της Ισλανδίας. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2015.
Το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας διεκδικεί και η Σλοβενία με το ντοκιμαντέρ επιστημονικής φαντασίας «Houston, We Have a Problem», του Ζίγκα Βιρτς. Η ταινία ερευνά τον μύθο ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο πούλησε ένα μυστικό διαστημικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα διεθνή βοήθεια.Το φιλμ συνδυάζει πραγματικότητα και φαντασία, γράφει ξανά την ιστορία μέσα από το πρίσμα θεωριών συνωμοσίας και καλεί το κοινό να αποφασίσει τι είναι επινοημένο και τι αληθινό. Ο Βιρτς έγραψε την ταινία μαζί με τον αδελφό του Μπότσιαν. Το φιλμ προβλήθηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα.
Μία άλλη χώρα που κατέθεσε την πρότασή της για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας αυτή την εβδομάδα είναι ο Λίβανος. Η ταινία του Mir-Jean Bou Chaaya «Very Big Shot» , είναι ένα κωμωδιόδραμα, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός μικροδιακινητή ναρκωτικών που χειραγωγεί την κοινή γνώμη με τη βοήθεια ενός υποτιμημένου σκηνοθέτη. Η δύναμη της εικόνας και πως ένας διακινητής ναρκωτικών θα καταφέρει να γίνει πολιτικός, χρησιμοποιώντας ως μέσο το σινεμά και την εικόνα του ως όπλο είναι το θέμα της ταινίας.
Νωρίτερα, στην αρχή του μήνα η Αίγυπτος παρουσίασε τη δική της πρόταση, την ταινία «Clash» , σε σκηνοθεσία του Μοχάμεντ Ντίαμπ. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία κρατούμενων από διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά υπόβαθρα στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης.
Μέχρι τώρα 60 χώρες έχουν καταθέσει υποψηφιότητες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η προθεσμία λήγει στις 3 Οκτωβρίου.Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία, χώρες που κέρδισαν πρόσφατα το Όσκαρ, δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις προτάσεις τους. Η Γαλλία κέρδισε το Όσκαρ το 2012 με τον Μάικλ Χάνεκε και το «Amour» , η Ιταλία το 2013 με την ταινία «Great Beauty» του Πάολο Σορεντίνο και η Πολωνία το 2014 με την ταινία «Ida» του Πάβελ Παβλικόβσκι.
Οι υποψηφιότητες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας θα ανακοινωθούν στις 24 Ιανουαρίου.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!