Θεατρικές παραστάσεις στο πλευρό μεγάλων ηθοποιών, τηλεοπτικές εμφανίσεις σε διάφορα επιτυχημένα σίριαλ, ραδιοφωνικές παραγωγές και σπουδές στο θέατρο και στη σκηνοθεσία.
Μέχρι και πριν από τρία χρόνια τα παραπάνω αρκούσαν για να περιγράψουν τη ζωή του Γιώργου Μπασιάκου. Το 2013, όμως, με το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων η ζωή τού επιφύλασσε μία απροσδόκητη επαγγελματική εξέλιξη. Επειτα από περίπου 20 χρόνια ως εργαζόμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» βρέθηκε να υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία. «Ποτέ δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου να ανήκει στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν: «Τι μπορώ να κάνω εγώ εκεί;»», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Μπασιάκος.
Ως ανήσυχο πνεύμα με καλλιτεχνικές αναζητήσεις, και αστείρευτη ανάγκη για επικοινωνία και αλληλεπίδραση, η μετακίνησή του στην Αστυνομία έμοιαζε για εκείνον και τον κύκλο του σαν είδηση-σοκ.
Ωστόσο, πολύ σύντομα βρήκε τη θέση του στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. ως πολιτικός υπάλληλος στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς στο Γραφείο Επιδόσεων.
«Η δουλειά μου αυτή είναι τυπική και γραφειοκρατική. Δεν έρχομαι σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Βοηθώ στη διεκπεραίωση διάφορων εργασιών. Πριν μπω στην Αστυνομία είχα υποδυθεί μόνο θεατρικά και τηλεοπτικά τον αστυνομικό. Σύντομα, όμως, εναρμονίστηκα με τα νέα μου καθήκοντα», δηλώνει.
Η μετακίνησή του αυτή, εντούτοις, δεν τον «χώρισε» από τη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο, ούτε τον εμπόδισε να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Εδώ και περίπου έναν χρόνο ο Γιώργος Μπασιάκος έχει μπει μέσα από τη μικρή οθόνη σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Για τις διαφημιστικές ανάγκες τράπεζας, υποδύεται τον ψαρά στην οδό Αθηνάς.
Οντας «ψαγμένος» με την τεχνολογία προσφέρει στους πελάτες του τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα σε τερματικά POS, καταφέρνοντας να… μπει στο μάτι του συναδέλφου – ανταγωνιστή του. Με την ατάκα του «Τι έγινε συνάδελφε, ψάρωσες;», έχει χαρίσει άφθονο γέλιο στους τηλεθεατές.
«Με φωνάζουν συνάδελφο»
«Ο κόσμος ”αγκάλιασε” αυτή τη διαφήμιση, το δεύτερο μέρος της οποίας κυκλοφόρησε φέτος το καλοκαίρι, όπου ο συνάδελφος-ψαράς ”έκλεψε” την ιδέα μου και προσφέρει κι εκείνος στους πελάτες του την επιλογή πληρωμής με κάρτα. Πολλές φορές στον δρόμο με ρωτούν αν… ψάρωσα. Εκείνοι που τη λάτρεψαν περισσότερο, πάντως, είναι οι ψαράδες στην οδό Αθηνάς, όπου γυρίστηκε. Δεν τολμώ να περάσω από εκεί. Μόλις με δουν με φωνάζουν συνάδελφο κι όλο αυτό είναι πολύ όμορφο. Πιστεύω ότι η διαφήμιση αυτή άρεσε γιατί πρωταγωνιστές είναι απλοί άνθρωποι που παλεύουν για το μεροκάματο», δηλώνει. «Δεν είχα πρόβλημα στο να συμμετάσχω στη διαφήμιση. Από τη στιγμή που οι σπουδές μου είναι επάνω στο θέατρο και ο νόμος το προβλέπει, μπορώ, έπειτα από άδεια από την ΕΛ.ΑΣ., να παίζω ως ηθοποιός. Κι αυτό για εμένα είναι όαση», λέει, ακόμη.
Στην Αστυνομία, άλλωστε, πέρα από την εργασία του στο Γραφείο Επιδόσεων, προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του στους αστυνομικούς που έχουν καλλιτεχνικές ευαισθησίες και συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.
Η ομάδα αυτή συστάθηκε το 1999 και στα 17 χρόνια λειτουργίας της έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, αλλά και να προσεγγίσει τον κόσμο μέσα από μια άλλη οπτική. Φέτος, αστυνομικοί διάφορων ειδικοτήτων ανέβηκαν στο σανίδι, παίζοντας αφιλοκερδώς την παράσταση «Ο Ηλίας του 16ου».
«Η θεατρική ομάδα της Αστυνομίας δίνει παραστάσεις σε δήμους και σωφρονιστικά ιδρύματα. Η έκπληξη του κόσμου είναι μεγάλη και οι εντυπώσεις πολύ θετικές. Με τα παιδιά έχουμε δουλέψει ατελείωτες ώρες για να προσφέρουμε κάτι αμιγώς επαγγελματικό. Η ομάδα προϋπήρχε, αλλά με τη δική μου βοήθεια κατακτήσαμε άλλο επίπεδο ερμηνείας. Συνεχώς, μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, πολλοί μου λένε: ”Μα είναι όλοι αστυνομικοί; Δεν είναι κανείς τους επαγγελματίας ηθοποιός;”. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη επιβράβευση και για εμένα και τα παιδιά που εργάστηκαν πολύ σκληρά», τονίζει ο Γιώργος Μπασιάκος. «Καταλαβαίνω πως στην αρχή είναι ένα σοκ για τον κόσμο. Υπάρχει η αντίληψη ότι οι αστυνομικοί είναι αυστηροί επαγγελματίες. Ωστόσο, μέσα στην ημέρα κάποια στιγμή βγάζουν τη στολή.
Η ανάγκη τους να ”ξεσπάσουν” είναι μεγαλύτερη, γιατί εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και οι απαιτήσεις του επαγγέλματος που ακολουθούν είναι πολύ υψηλές.
Για κάποιους αποτελούν στόχο και πολλές φορές η ζωή τους κινδυνεύει. Το θέατρο, συνεπώς, είναι ένας τρόπος να γαληνέψει η ψυχή σου και να αποφορτιστείς από τη σκληρή πραγματικότητα», συνεχίζει. «Πολύς κόσμος νομίζει ότι θα δει μια ερασιτεχνική παράσταση. Εγγυώμαι ότι η παράσταση δεν είναι ερασιτεχνική. Πολλοί επαγγελματικοί θίασοι τη ζηλεύουν», καταλήγει ο κ. Μπασιάκος, σημειώνοντας πως από τον Σεπτέμβριο θα δοθούν νέες παραστάσεις σε δήμους και σωφρονιστικά ιδρύματα με αστυνομικούς σε ρόλο ηθοποιού.
Πηγή: «Έθνος»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου