Οι χρόνιες έρευνες του βυθού των Βορείων Σποράδων και του Παγασητικού γενικότερα, έχουν δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον μύθο του Αργοναύτη Ιάσονα αλλά και τις εμπορικές σχέσεις που διατηρούσε η περιοχή με την Κολχίδα.
Συνολικά έχουν βρεθεί 14 ναυάγια και 2 πρώην χερσαίες εγκαταστάσεις τεκμηριώνοντας ουσιαστικά τον μύθο των Αργοναυτών.
Ο Ιάσονας, ο Αχιλλέας, οι Αργοναύτες, οι Κένταυροι, θα εκτίθενται πλέον στους επισκέπτες που θα τολμούν να βουτήξουν σε 15 με 20 μέτρα βάθος στα νερά του Παγασητικού κόλπου.
Πρόκειται για το καινοτόμο ερευνητικό έργο «Ύφαλος Τέχνης» (project Art Reef) στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός θεματικού τεχνητού υφάλου που θα απαρτίζεται από υποβρύχια αγάλματα.
Περίπου 100 γλυπτά θα τοποθετηθούν στο βυθό, τα οποία δεν θα χρειάζονται συντήρηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ένα υπόστρωμα δηλαδή για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, να εγκατασταθούν σφουγγάρια, φύκια, αστερίες, να μπορούν να ζήσουν και ψάρια και να δημιουργηθεί μια βιοποικιλότητα.
Όπως εξηγεί ο συντονιστής αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, Αλέξιος Λόλας, «Αυτήν την ιδέα την έχω σκεφτεί εδώ και πολλά χρόνια, όταν είχα δει ένα υποβρύχιο μουσείο με γλυπτά από έναν καλλιτέχνη που το έχει κάνει στο Μεξικό. Ήταν κάτι συναρπαστικό και τότε σκέφτηκα να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Θέλουμε να μελετήσουμε κατά πόσο επιδρά θετικά στο οικοσύστημα, αλλά και να μπορέσουμε να μελετήσουμε την επίδραση που θα έχει στην τοπική κοινωνία όσον αφορά στην ανάπτυξη, στον τουρισμό και γενικότερα στην τοπική οικονομία και να προωθήσουμε τον καταδυτικό τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, είναι σχεδόν ανύπαρκτος».
Η δημιουργία του υποθαλάσσιου μουσείου είναι ένα ερευνητικό έργο το οποίο έχει εκπονήσει το Τμήμα Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φιλοδοξεί να είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από δωρεές.
echoes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου