Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Rockefeller_Center_christmas_tree_cropped.jpg
Ο Δεκέμβριος είναι πρώτος μήνας του χειμώνα και η παράδοση λέει πως οι άνθρωποι τον λέγανε Χριστουγεννά, ή Χριστουγεννιάτη, λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων..
Τα έθιμα απο παλιά, λένε πως παιδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τρίγωνα   και φυσαρμόνικες γυρνάνε όλα τα σπίτια και λένε τα Κάλαντα, ενώ οι νοικοκυραίοι τα φιλεύουν με κουλουράκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και χρήματα (τα οποία και προτιμούν τη σημερινή εποχή!!)
Οι νοικοκυρές στα χωριά, ζυμώναν και ψήναν την παραδοσιακή και λαχταριστή Χριστουγεννιάτικη κουλούρα, την οποία κόβει και μοιράζει ο πατέρας στα μέλη της οικογένειας, τη βραδιά των Χριστουγέννων…
Παλιά, οι νοικοκυρές φτιάχνανε και τα Κόλιντρα, τα οποία ήταν μικρές κουλουρίτσες με αλεύρι και ζάχαρη,  που ξετρελαίνανε τα μικρά παιδιά!
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το τζάκι στα χωριά συνήθιζε να μένει όλη τη βραδιά αναμμένο και με αυτό τον τρόπο συμβόλιζε τη φωτιά που άναψε ο Ιωσήφ στη φάτνη για να ζεστάνει το μικρό Χριστό..
Οι νοικοκυρές, ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων, συνήθιζαν να θυμιατίζουν το σπίτι για να κρατήσουν μακριά τους καλικάντζαρους, ενώ το τραπέζι των Χριστουγέννων ήταν νηστίσημο!! και αποτελούνταν συνήθως από ρύζι, χορτοκεφτέδες, λουκουμάδες και άλλα πολλά νηστήσιμα..
Το Δεκέμβριο (6 του μήνα), γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο, που οι ναυτικοί τον έχουν για προστάτη τους, γιατί υπήρξε θαλασσινός, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Αγία Άννη και ο λαός λέει πως »η μέρα παίρνει άνεση», επειδή το μήνα αυτό οι μέρες μεγαλώνουν, ενώ οι μέρες μικραίνουν!!
Πηγή: Οι δώδεκα μήνες αφηγούνται το παραμύθι τους
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!