Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο παγκοσμίως ξεπερνούν κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά το 2020 θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σωτήριο ρόλο, υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν και η διατροφή είναι ένας από αυτούς. Εκτός από την προτίμηση σε υγιεινές τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, πρέπει ταυτόχρονα να αποφεύγουμε τροφές που μας βλάπτουν και μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα να νοσήσουμε στο μέλλον. Ποιες είναι αυτές;
Επεξεργασμένο κρέας
Κάποια λουκάνικα, μπέικον και τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα που αγοράζουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και χημικών. Μελέτες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου μέχρι και 43%. Το νιτρικό νάτριο είναι μεγάλος ένοχος που θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι
Μετά το ραφινάρισμα, το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι δεν χάνει μόνο τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά, αλλά λευκαίνεται με ένα χημικό που ονομάζεται αέριο χλωρίου, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο, προκαλεί ερεθισμούς και μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και μοιραίο. Ακόμη, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος κι όχι μόνο μας παχαίνει, αλλά θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Επεξεργασμένη ζάχαρη
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επεξεργασμένη ζάχαρη αποτελεί κάτι σαν τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας τα να μεγαλώσουν. Ένας εξίσου επικίνδυνος ένοχος, όμως, είναι και το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο μεταβολίζεται εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα. Το σιρόπι αυτό το βρίσκουμε σε γλυκά όπως κέικ εμπορίου, μπισκότα, αναψυκτικά, σάλτσες, χυμούς και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, γι’ αυτό πριν γεμίσετε το καλάθι σας, κοιτάξτε τις ετικέτες τους και αποφύγετέ αυτά που το περιέχουν.
Πατατάκια
Σίγουρα αποτελούν ένα απολαυστικό και γρήγορο σνακ, δυστυχώς, όμως, οι βλαβερές του επιπτώσεις του είναι αρκετές, σε βαθμό που ξεπερνούν τη νοστιμιά του. Ο λόγος είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες (οδηγώντας σε αύξηση βάρους με τη συστηματική και υπέρμετρη κατανάλωση), νάτριο και τρανς λιπαρά, συνθέτοντας μια όχι και τόσο υγιεινή συνταγή.
Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί
Στο κατά πόσο μας επηρεάζουν τέτοιοι οργανισμοί στα τρόφιμα το τοπίο είναι ακόμα ασαφές, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, όμως, ότι τα χημικά τους μπορεί να μεγαλώνουν τους καρκινικούς όγκους. Γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς μπορεί να βρείτε σε παράγωγα τροφίμων από καλαμπόκι και σόγια, γι’ αυτό φροντίστε να αγοράζετε πάντα με βάση την ετικέτα, προτιμώντας τα βιολογικά προϊόντα και την ντόπια παραγωγή.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου