Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015


Η ορθοστασία και η καθιστική ζωή είναι εξίσου ωφέλιμες για την υγεία όταν δεν κάθεται κανείς ακίνητος αλλά κινείται διαρκώς, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 5.132 εθελοντές ηλικίας 35 έως 55 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αντίθεση με τις ισχύουσες συστάσεις το σημαντικό δεν είναι αν κάθεται κανείς ή αν είναι όρθιος, αλλά πόσο κινείται την ώρα που τα κάνει αυτά.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 16 χρόνια, ζητώντας τους σε τακτά χρονικά διαστήματα να απαντούν σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν τον τρόπο ζωής τους.

Ορισμένες από τις παραμέτρους που εξετάσθηκαν ήταν οι ώρες που περνούσαν σε καθιστή θέση, αν κάθονταν εν ώρα εργασίας ή ψυχαγωγίας (π.χ. για να δουν τηλεόραση) και πόση ώρα διέθεταν καθημερινά σε φυσικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

Στη διάρκεια της 16ετίας, 450 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους από διάφορα αίτια.

Αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν την ηλικία, το φύλο, την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και την κατανάλωση αλκοόλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια της ορθοστασίας και της καθιστικής ζωής δεν σχετιζόταν με τις πιθανότητες θανάτου.

Ο καθοριστικός παράγοντας, γράφουν, ήταν η κινητικότητα εν όσω ήσαν καθιστοί ή όρθιοι, με τους πιο ακίνητους εθελοντές να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Αν και τα ευρήματα αυτά με μια πρόχειρη ματιά μοιάζουν να ακυρώνουν το μήνυμα «η καθιστική ζωή είναι το νέο τσιγάρο», με το οποίο περιγράφονται στην επιστημονική κοινότητα οι επιπτώσεις από την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, στην πραγματικότητα το κάνουν λεπτομερέστερο.

«Το πρόβλημα δεν είναι η καθιστική ζωή αυτή καθ’ εαυτή, αλλά η απουσία κίνησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέλβυν Χίλσντον, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού & Υγείας του πανεπιστημίου.

«Κάθε παρατεταμένη στάση του σώματος που εμπεριέχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (λιγοστές καύσεις) είναι επιβλαβής για την υγεία, είτε γίνεται σε ορθία είτε σε καθιστή θέση».

Επομένως, αν περνάτε τη μέρα σας καθισμένοι σε ένα γραφείο, φροντίστε να κινείτε διαρκώς, έστω και νευρικά, τα χέρια, τα πόδιά σας και ει δυνατόν ολόκληρο το σώμα σας.

Πηγή: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!