Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σον Κόνερι και ο Μπρους Γουίλις πιθανότατα δεν δέχτηκαν ιδιαίτερο πλήγμα στην αυτοπεποίθησή τους όταν άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους, καθώς οι δύο σταρ είναι ακόμη και σήμερα ιδιαιτέρως γοητευτικοί και χαίρουν θαυμασμού από το γυναικείο φύλο.

Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο και για τον υπόλοιπο ανδρικό πληθυσμό που αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης...

Τώρα, μια νέα -και σημειωτέον τυχαία- επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να δώσει ελπίδα στους απανταχού φαλακρούς, καθώς αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την οριστική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η Δρ Dr Mirna Perez-Moreno, η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δοκίμαζε την αποτελεσματικότητα αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε ποντίκια όταν με έκπληξη διαπίστωσε πως αυτά άρχισαν να βγάζουν νέο τρίχωμα. Έτσι, αποφάσισε να εξερευνήσει τα αίτια πίσω από το παράδοξο φαινόμενο.

Τελικά ευθύνονταν τα μακροφάγα, τα οποία παράγονται από ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, τα μονοκύτταρα, και απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο την καταπολέμηση λοιμώξεων και την απομάκρυνση του νεκρού ιστού.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η οποία έκανε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη κατά τη διάρκεια δοκιμών στο Ισπανικό Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο στη Μαδρίτη, τα μακροφάγα ενεργοποίησαν τα περιβάλλοντα βλαστοκύτταρα που ελέγχουν την ανάπτυξη της τρίχας.

Αυτό σημαίνει ότι οι θύλακες είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν για την παραγωγή τρίχας χωρίς να χρειάζεται μεταμόσχευση μαλλιών.

Γράφοντας στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology, η Perez-Moreno και οι συνεργάτες της αναφέρουν πως «μία από τις τρέχουσες προκλήσεις στο πεδίο έρευνας των βλαστοκυττάρων είναι να προωθηθεί η αναγέννηση χωρίς να χρειάζεται μεταμόσχευση».

Χάρη στα νέα ευρήματα, αποδεικνύεται πλέον ότι τα μακροφάγα παίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον των βλαστοκυττάρων.

Παρ' ότι το πείραμα έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπείες κατά της τριχόπτωσης σε ανθρώπους.

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!