Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η ίσια πλάτη κοντεύει να γίνει είδος εν ανεπαρκεία. Οι πολυάσχολες μέρες μικρών και μεγάλων στο σχολείο και το γραφείο είναι γεμάτες με μη-εργονομικές δουλειές και συνήθειες, αρχής γενομένης από το... σώριασμα μπροστά στο κομπιούτερ, τις βαριές σχολικές τσάντες και το τηλέφωνο που επίμονα στηρίζεται με το μάγουλο στον ώμο μας εν όσω μιλάμε με γερμένο το κεφάλι.
Όλα τούτα, όμως, δεν είναι χωρίς τίμημα - και δεν το πληρώνει αργά ή γρήγορα μόνο η μέση, ο αυχένας και γενικότερα η σπονδυλική στήλη, αλλά και παράμετροι της υγείας που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς.
«Καλή στάση του σώματος» σημαίνει να έχει κάποιος το σώμα του σωστά ευθυγραμμισμένο, διατηρώντας τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης όταν κάθεται, στέκεται ή είναι ξαπλωμένος.
Η καλή στάση έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη των πόνων στον αυχένα και στην μέση,καθώς «η κακή ευθυγράμμιση του σώματος προδιαθέτει στο μυϊκό και αρθρικό στρες, που οδηγούν σε πόνο στη μέση και αρθρίτιδα», κατά την δρα Σίρλεϋ Σάρμαν, καθηγήτρια Φυσιοθεραπείας, Φυσιολογίας & Νευροφυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.
Πώς γίνεται αυτό; Ως εξής, απαντά η δρ Σάρμαν: Όταν κάποιος κάθεται καμπουριασμένος μπροστά στο κομπιούτερ του, γέρνει τον κορμό του προς τα εμπρός, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στην σπονδυλική στήλη και αναγκάζοντάς την να σκύψει. 

Οι μύες του κορμού προσαρμόζονται σταδιακά σε αυτή την στάση και με τον καιρό, οι μεν θωρακικοί γίνονται πιο κοντοί, οι δε κοιλιακοί πιο αδύναμοι, ενώ οι μύες της ράχης καταπονούνται και υπερεκτείνονται ασταμάτητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να ανοίγει ο δρόμος στους πόνους και στην οστεοαρθρίτιδα που εκδηλώνονται αργότερα στη ζωή. 

Πεπτικό και αναπνοή

Την ίδια στιγμή, όμως, το καμπούριασμα πιέζει την περιοχή της κοιλιάς, ελαττώνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και οδηγώντας σε δυσπεψία, που με την σειρά της προκαλεί λήθαργο και νωθρότητα, κατά την φυσιοθεραπεύτρια Σάμι Μάργκο, εκπρόσωπο της Εταιρείας Φυσιοθεραπευτών (CSP) της Βρετανίας.
Μάλιστα σε όσους πάσχουν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου - την πάθηση που προσβάλλει περισσότερους από έναν στους δέκα Έλληνες και κάποτε αποκαλούσαμε «σπαστική κολίτιδα» - το καμπούριασμα μπορεί να επιδεινώσει το «φούσκωμα» που συχνά νιώθουν μετά το φαγητό, κατάτον δρα Μάικλ Μένταλ, γαστρεντερολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κρόυντον, στο Σάρεϋ. 
Το καμπούριασμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «ρηχή» αναπνοή. Όπως εξηγεί ο δρ Στήβεν Σπάιρο, ομότιμος καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου (UCL) και αντιπρόεδρος του Βρετανικού Πνευμονολογικού Ιδρύματος (BLF), οι πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα όταν είναι κάθετη η πλάτη, διότι όταν είναι καμπουριασμένη πιέζονται και το διάφραγμα ωθείται προς τον θώρακα, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η αναπνοή.
Αυτό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως προβληματικό για τους πάσχοντες από άσθμα ή άλλη πνευμονοπάθεια, ενώ σε όλους μας προκαλεί δυσφορία και μειώνει την ενεργητικότητα διότι δεν τροφοδοτείται με αρκετό οξυγόνο ο εγκέφαλος, κατά την κυρία Μάργκο. «Αυτό, όμως, έχει ως συνέπεια να νιώθει κανείς μονίμως κουρασμένος, οπότε μοιραία την "πληρώνει" και η ερωτική του ζωή αφού δεν έχει διάθεση για σεξ», προσθέτει. 

Μειωμένη αυτοεκτίμηση

Και το... κερασάκι στην τούρτα: το καμπούριασμα μπορεί να «χαλάσει» την ψυχική διάθεση και να οδηγήσει στον θυμό και στην μειωμένη αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την λέκτορα Ψυχολογικής Ιατρικής δρα Ελίζαμπεθ Ανν Μπρόαντμπεντ, χώρισαν 74 εθελοντές σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίωνκαθόταν με καμπουριασμένη πλάτη και η άλλη με ίσια. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν μία σειρά από τεστ αναγνώσεως και στη συνέχεια ένα τεστ κοινωνικού στρες που λέγεται Trier Social Stress Test (TSST) και συμπεριλαμβάνει μία διάλεξη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεστ, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές μέτρησης του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσής τους, ενώ οι απαντήσεις τους στα διάφορα τεστ χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η ψυχική διάθεση, η αυτοεκτίμηση και η αντίληψη της απειλής που συνιστούσε η διάλεξη στο TSST.
Οι εθελοντές που κάθονταν με ίσια πλάτη έδειξαν πως είχαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη ψυχική διάθεση, και ένιωθαν μικρότερο φόβο όταν υποβάλλονταν στο τεστ TSST.
Η ανάλυση της διάλεξης των εθελοντών έδειξε πως όσοι κάθονταν καμπουριασμένοι, μιλούσαν λιγότερο (ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης), χρησιμοποιούσαν περισσότερες αρνητικές λέξεις (ένδειξη κακής ψυχικής διάθεσης) και περισσότερες λέξεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο (ένδειξη πως είχαν εστιαστεί στον εαυτό τους).
Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Health Psychology», τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τις αντιδράσεις μας όταν βρισκόμαστε ενώπιον στρεσογόνων γεγονότων.

Κατάθλιψη


Αντίστοιχα, μελέτη με 110 φοιτητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο είχε δείξει πριν από λίγα χρόνια πως όσοι περπατούσαν με καμπουριασμένη πλάτη είχαν περισσότερα αισθήματα κατάθλιψης και λιγότερη ζωντάνια, απ’ ό,τι όσοι περπατούσαν ευθυτενείς.
Όπως είχε τότε σχολιάσει ο δρ Έρικ Πέπερ, καθηγητής Αγωγής Υγείας στο πανεπιστήμιο, η ίδια πλάτη δεν δημιουργεί απλώς καλή εντύπωση στους άλλους, αλλά στέλνει στον εγκέφαλο μηνύματα που μας κάνουν να νιώθουμε αισιόδοξοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.
boro.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!