Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σε απολογία καλεί ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει τους 560 συμβασιούχους του δήμου.
Παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην «κυνηγήσει» τους συμβασιούχους, την οποία και εφάρμοσε η Οικονομική Επιτροπή, ο κ. Καρούντζος καλεί με έγγραφό του σε απολογία τα μέλη της, όπως και τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την απόφαση να μην κινηθεί νομικά ο δήμος εναντίον των συμβασιούχων, που το δικαστήριο αναγνώρισε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα, η κατηγορία με την οποία απειλούνται οι αιρετοί είναι «σοβαρή παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια».
Ο νόμος, όπως λέει ο κ. Καρούντζος, ορίζει πειθαρχικές ποινές μέχρι και έξι μηνών αργίας ή ακόμη και έκπτωσης, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι αιρετοί έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση καθήκοντος. Ο ίδιος δηλώνει ότι εφαρμόζει το νόμο.
Ουσιαστικά όμως εγκαλεί τους δημοτικούς συμβούλους επειδή δεν τήρησαν το γράμμα του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση και αποφάσισαν –εφόσον η Δικαιοσύνη το έκρινε- πως δεν πρέπει να διαλύσουν οικονομικά και ηθικά 560 εργαζόμενους…
Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επισημαίνει ότι θα ακολουθηθεί κοινή στάση από όλους στο δήμο και θα κατατεθεί από τους αρμόδιους νομικούς συμβούλους απολογητικό υπόμνημα. Επισημαίνει δε ότι σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης ένα δημοτικό συμβούλιο πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εργασία.
Ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης είχε τονίσει πως ο δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον να κινηθεί δικαστικά σε δεύτερο βαθμό εναντίον των συμβασιούχων.
Ήδη έχουν λάβει κλήσεις για απολογία οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Ανέστης Τελίδης, Πολυξένη Δρίτσα, Στεφανία Τανιμανίδου, Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ αναμένονται οι κλήσεις και για τα άλλα μέλη του απελθόντος δημοτικού συμβουλίου.
Αιχμηρή δήλωση έκανε πριν από λίγη ώρα και ο αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Η απόφαση να μην εφεσιβάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τους 560 συμβασιούχους ήταν απόφαση διαχειριστική. Αλλά ήταν και βαθιά πολιτική. Η Δικαιοσύνη έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Προφανώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε το δικαίωμα να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό κατά της πρωτόδικης απόφασης (και κατά ομόφωνων αποφάσεών του που δικαστικά δικαιώθηκαν!). Δεν είχε την υποχρέωση να το κάνει», επισημαίνει.
Ο κ. Ζέρβας θέτει όμως το ζήτημα και πολιτικά: «Όπως φαντάζομαι αναγνωρίζεται στη διοίκηση και στα διαπαραταξιακά όργανα του Δήμου το δικαίωμα να συμπεριφέρονται έντιμα και με αξιοπρέπεια απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν τη δουλειά τους για την εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος, της δημόσιας υγείας. Αυτούς, που –υπενθυμίζω- δεν ήταν προσλήψεις της σημερινής διοίκησης, καθώς το 2011 τους βρήκε να εργάζονται στο Δήμο. Και προφανώς χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Τελικά ποιος αποφασίζει για το πώς, πότε και από ποιους θα γίνεται η δουλειά στην πόλη: θα μαζεύονται τα σκουπίδια, θα οδηγούνται τα οχήματα, θα κλαδεύονται τα δέντρα, θα ασφαλτοστρώνονται οι δρόμοι, θα επιτηρείται το διπλοπαρκάρισμα;
Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν σύμφωνες με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, δεν είχε κανένα έννομο συμφέρον να κινηθεί εκ νέου εναντίον αυτών των ανθρώπων. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση και η ανεργία μαστίζει την κοινωνία και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο που ο Δήμος έχει τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό η απουσία αυτών των εργαζομένων θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία του, τη δημόσια υγεία».
Ο αντιδήμαρχος μάλιστα αφήνει αιχμές για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης ενάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για «διορισμένους τοποτηρητές»: «Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης βεβαίως θα πάρει τις απολογίες μας όπως προβλέπει ο νόμος. Και αυτός θα αποφασίσει αν υποπέσαμε στο «πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια» θέτοντας μας σε αργία ή κηρύσσοντας μας έκπτωτους. Μπορεί και δικαιώνοντας μας!
Τελικά όμως ποιο είναι το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης; Έχουν οι αιρετές αρχές το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού; Το «καθήκον» τους κρίνεται στην προάσπιση ποιου συμφέροντος; Και όταν οι αποφάσεις τους δεν «εγκρίνονται» θα απειλούνται ή θα τιμωρούνται σκληρά από διορισμένους τοποτηρητές;
Οι πολίτες μας εξέλεξαν -και μάλιστα πρόσφατα- για να υπερασπίζουμε τα συμφέροντά τους, για να έχουν ένα Δήμο αποδοτικό και συμπαραστάτη στην καθημερινότητά τους κι όχι για να περνάμε τις μέρες μας στα δικαστήρια και στην αγωνία της επικύρωσης αποφάσεων.

Κάποιοι άλλοι μετρούν τα πάντα με τυπολατρία και νομολαγνεία, σ’ ένα καθημερινό έλεγχο όχι της νομιμότητας αλλά της σκοπιμότητας κάθε πολιτικής ή διοικητικής απόφασης μας. Επιθυμούν ένα Δήμο όπου βασιλεύει η διαδικασία και η προκρούστεια λογική. Ελάχιστα έξοδα, λιγότερο προσωπικό, καθόλου δουλειά. Ένα Δήμο καμάρι των γραφειοκρατών, αλλά ανυπόφορο για κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους. Περίεργοι καιροί, ενδιαφέροντες αγώνες».
voria.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!