Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Στην παιδική μας ηλικία όλοι μας κάποια στιγμή, ακούσαμε από κάποιον μεγαλύτερο το γνωστό “Δεν κάνει να μετράς τα αστέρια γιατί θα γεμίσεις σπυριά ή μυρμηγκιές”.
Ευτυχώς μεγαλώνοντας καταλάβαμε ότι αυτά είναι λαϊκές προλήψεις και απαλλαγμένοι από τον φόβο της “συμφοράς” που μπορεί να μας βρει, επιχειρήσαμε αρκετές φορές να μετρήσουμε αυτά τα φωτεινά σημάδια στο νυχτερινό ουρανό. Κάπου στο μέτρημα όμως κουραζόμασταν, μπερδευόμασταν, κλείναμε τα μάτια και ξεκινούσαμε ταξίδια νοερά... Και το μέτρημα αναβάλλονταν.
Δεν χρειάζεται πλέον να αναρωτιόμαστε πόσα αστέρια υπάρχουν και από που προέρχονται, γιατί η NASA μας δίνει την απάντηση. Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το γιγαντιαίο γυάλινο μάτι του τηλεσκοπίου Newton Isaac που βρίσκεται στις Καναρίους Νήσους, κατάφεραν να μετρήσουν όλα τα αστέρια που είναι ορατά από τη Γη.
Ο αριθμός τους πραγματικά εντυπωσιακός. Ο ουρανός φιλοξενεί 219.000.000 μεμονωμένα αστέρια! Χρειάστηκαν βέβαια 10 χρόνια παρατηρήσεων για να καταγραφεί και το πιο μικρό, το πιο  αμυδρό αστέρι που φαίνεται από τον δικό μας πλανήτη, ώστε να να διαμορφωθεί ο νέος κατάλογος με όλα τα αστέρια του ουρανού.
Θα πρέπει πάντως να γίνει σαφές, πως ο συγκεκριμένος κατάλογος αντιπροσωπεύει μόνο μία περιορισμένη θέα από τη Γη. Αν σκεφτούμε ότι ο πλανήτης μας είναι ενσωματωμένος σε έναν από τους εξωτερικούς βραχίονες του Γαλαξία μας, θα αντιληφθούμε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός σκόνης και αερίων που δεν μας επιτρέπουν να δούμε έναν τεράστιο αριθμό αστεριών από την άλλη πλευρά του γαλαξία.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως τα 10 πιο λαμπρά αστέρια είναι τα εξής:
Σείριος  (Sirius)
Κάνωβος (Canopus)
Ρίγκελ Κενταύρου (Rigel Kentaurus)
Αρκτούρος (Arcturus)
Βέγκα (Vega)
Αιξ (Capella)
Ρίγκελ (Rigel)
Προκύων (Procyon)
Αχερνάρ (Achernar)
β Κενταύρου (b Centauri)
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!