Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η ώρα της δικαίωσης αργεί πολλές φορές, αλλά για τον Λούη Τσάτουμα, ήρθε στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου της Ζυρίχης.

Ουσιαστικά το κορυφαίο του μετάλλιο, καθώς το ασημένιο στο Μπέρμιγχαμ το 2007, ήταν σε Ευρωπαϊκό Κλειστού, την ίδια χρονιά που «πέταξε» στα 8.66 μ. στο ασύλληπτο και ακατάρριπτο μέχρι σήμερα, πανελλήνιο ρεκόρ.

«Ηθελα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό στο πρώτο άλμα και να κυνηγήσω την καλύτερη δυνατή επίδοση. Πονούσα στον αστράγαλο και αυτό είχε ως συνέπεια να ανταποκριθώ τεχνικά μόνο στο πρώτο άλμα, οπότε η κατάκτηση αυτού του μεταλλίου είναι μεγάλη επιτυχία για μένα. Οι εμφανίσεις μου στους επόμενους αγώνες θα εξαρτηθούν από την πορεία του τραυματισμού μου. Θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο στην κοπέλα μου, που λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να είναι στη Ζυρίχη, όμως, παρακολούθησε τον αγώνα από την τηλεόραση», τόνισε ο πρωταθλητής μας στη μικτή ζώνη.

Στην ελβετική πόλη με το πρώτο εξαιρετικό άλμα (στα 8,15μ.) έφερε τον τελικό στα μέτρα του και είχε ήδη αγχώσει τους αντιπάλους του εκτός από τον Βρετανό Ράδερφορντ που έδειχνε και ήταν σε καλή κατάσταση.

Ο Τσάτουμας είχε δει πολλές φορές το... έργο να χάνει στην τελευταία προσπάθεια ένα μετάλλιο (έχασε το χάλκινο το χειμώνα στο Παγκόσμιο του Σόποτ, μένοντας 4ος, στην 6η προσπάθεια του Βραζιλιάνου Ντα Σίλβα ο οποίος πήρε τελικά το χρυσό ενώ ήταν εκτός τριάδας).

Παλαιότερα είχε χάσει το χρυσό στους Μεσογειακούς της Πεσκάρα στο 6ο άλμα των αντιπάλων του, μένοντας τελικά τρίτος.

Αυτή τη φορά η τύχη του χαμογέλασε και ο Γάλλος Γκομίς στο τελευταίο του άλμα δεν του «έκλεψε» το ασημένιο μένοντας στα 8,14μ.

Ο σταθερότερος και πιο αξιόπιστος Τσάτουμας της τελευταίας δεκαετίας κατάφερε πολύ απλά να κάνει αυτό που είναι μέσα στις δυνατότητες του. Να ανέβει στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης. Αυτό…που άγγιξε κυριολεκτικά το χειμώνα στο Σόποτ. Αυτό που γεύτηκε πολλές φορές ως έφηβος και Νέος, αυτό που απόλαυσε τo 2007 στο Μπέρμιγχαμ.

Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού, που αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στην ποδοκνημική, εξασφάλισε ουσιαστικά το μετάλλιο, από το πρώτο του άλμα, όπου με ένα πολύ καλό πάτημα είδε τον πίνακα να γράφει 8,15 μ. (-0,4). O έμπειρος αθλητής μας στη συνέχεια έδειξε να πονάει, όμως, πάλεψε μέχρι το τελευταίο άλμα προκειμένου να απειλήσει τον νικητή του αγώνα, τον ολυμπιονίκη Γκρεγκ Ράδερφορντ που προσγειώθηκε στα 8.29 μέτρα και "κλείδωσε" το χρυσό μετάλλιο. Αυτός ήταν ο έβδομος φετινός αγώνας του αθλητή, όπου ολοκληρώθηκε με επίδοση καλύτερη από τα 8,00 μέτρα. Το μετάλλιο αυτό ήρθε να ολοκληρώσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Τσάτουμα τα τελευταία χρόνια και να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά πόσο σπουδαίος αθλητής.

Η τριάδα του τελικού έκλεισε με τον Γάλλο Καφετιέ Γκομί, που στο τελευταίο του άλμα προσγειώθηκε στα 8.14 μ., ενώ είχε από το τρίτο 8,13 μ., επίδοση που επίσης του έδινε την τρίτη θέση.

Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της χώρας μας στη διοργάνωση μετά το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ και το 21ο στην ιστορία των αγώνων. Η χώρα μας ολοκλήρωσε τους αγώνες στην 17η θέση του πίνακα των μεταλλίων.

Τα αποτελέσματα του τελικού του μήκους:

Ράδερφορντ (Βρετανία) 8,29 μ.
Τσάτουμας (ΕΛΛΑΔΑ) 8,15 μ.
Γκομί (Γαλλία) 8,14 μ.
Κασέρες (Ισπανία) 8,11 μ.
Τορνέους (Σουηδία) 8,09 μ.
Γκαισά (Ολλανδία) 8,08 μ.
Γιάζτσουκ (Πολωνία) 8,07 μ.
Ρέιφ (Γερμανία) 1,95 μ.
Τζέγκεντ (Βρετανία) 7,88 μ.
Μισάνς (Λετονία) 7,76 μ.
Τόμλινσον (Βρετανία) 7,75 μ.
Στραλκόβσκι (Πολωνία) 7,63 μ.
tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!