Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» πρασίνου της Γης, ήταν κάποτε… βοσκότοπος.

Σύμφωνα με ερευνητές, το τροπικό δάσος δημιουργήθηκε πριν από μόλις 2.000 χρόνια εξαιτίας μιας αλλαγής στο κλίμα που σημειώθηκε τότε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής, όπου βρίσκεται σήμερα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ήταν καλυμμένο με γρασίδι και πως η πλούσια βλάστηση αναπτύχθηκε επειδή το κλίμα σε κάποια φάση έγινε πιο υγρό.

Η άφιξη των ευρωπαϊκών ασθενειών, αφότου ο Κολόμβος διέσχισε τον Ατλαντικό το 1492, μπορεί επίσης να επιτάχυνε την ανάπτυξη των δασών, καθώς οι ασθένειες οδηγούσαν στο θάνατο τους αυτόχθονες πληθυσμούς που ζούσαν και καλλιεργούσαν στην περιοχή, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

«Το κυρίαρχο οικοσύστημα έμοιαζε περισσότερο με σαβάνα, παρά με το τροπικό δάσος που βλέπουμε σήμερα» ανέφερε στη Daily Mail ο επικεφαλής της μελέτης, John Carson, από το πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τεχνητές χωματουργικές εργασίες, που αποκαλύφθηκαν από πρόσφατες καταγραφές στη Βολιβία, που περιλάμβαναν χαντάκια μέχρι περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά (1.100 μέτρα), μέχρι 3 μέτρα βάθος και 4 μέτρα πλάτος.

Βρήκαν ακόμη, μεγάλες ποσότητες γύρης χλόης σε αρχαία ιζήματα στις κοντινές λίμνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή είχε καλυφθεί από σαβάνα.

Επιπλέον, βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην περιοχή γινόταν καλλιέργεια αραβοσίτου.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο PNAS, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλούσιο τροπικό δάσος που υπάρχει σήμερα, δεν υπήρχε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια και πως οι φυλές που ζούσαν εκεί πριν από 2.500 έως 500 χρόνια δεν ήταν κυνηγοί του δάσους, αλλά γεωργοί.

Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!