Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Υπάρχει ένας μύθος που λέει πως η ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου Fata Morgana, κατοικούσε σε κρυστάλλινα παλάτια στο βυθό της θάλασσας και ήταν «ειδική» στην δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων.
Διέθετε μαγικές δυνάμεις και εμφάνιζε ψεύτικες εικόνες κάστρων πάνω από τις ακτές παρασύροντας τους ναυτικούς σε ναυάγια. Ενδεχομένως για τον λόγο αυτό, τα περίεργα φαινόμενα αντικατοπτρισμού που συμβαίνουν και στις μέρες μας, έχουν το όνομά της.
Κρυστάλλινα κάστρα ανάμεσα σε βουνά μέσα στο δάσος, εμφανίζονται πάνω από τα στενά της Μεσσήνης στη Νότια Ιταλία. Οι τυχεροί μάρτυρες με την βοήθεια του ανέμου μπορούν να βλέπουν εικόνες να ταλαντεύονται μαγικά ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα.
Εντυπωσιακός και πολύ αληθοφανής αντικατοπτρισμός συνέβη στις 16 Ιουνίου του 2011 και άφησε άφωνους τους κατοίκους της πόλης Huangshan στην Ανατολική Κίνα.
Ουρανοξύστες ολόκληρης πόλης και βουνά που χάνονται στον ορίζοντα μέσα σε ομίχλη εμφανίστηκαν πάνω από τον ποταμό Xin’an, προκαλώντας αμηχανία με πολλούς να κάνουν σκέψεις ότι πρόκειται για μια πύλη που οδηγεί σε ένα άγνωστο πολιτισμό.
Οι επιστήμονες ερμήνευσαν ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτη που προκαλείται όταν η υγρασία του αέρα είναι θερμότερη από αυτή της επιφάνειας του νερού, με την αιωρούμενη πόλη να εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παραμένει άγνωστη.
Παρόμοιο φαινόμενο συνέβη τον Ιούνιο του 1801 στο Yughal στην Ιρλανδία, όταν από το πουθενά εμφανίστηκε μία πολιτεία με τα μέγαρα της να χάνονται μέσα σε δάσος, ενώ το 1796 στην ίδια περιοχή έμεινε στον αέρα μία άλλη πόλη που κρυβόταν πίσω από μεγάλα τείχη και κάστρα.
Σε πολλές περιοχές της Σουηδίας, άνθρωποι αντίκρισαν έκπληκτοι μαγικές εικόνες, όπως τα δύο ιπτάμενα δασώδη νησιά με μία τεράστια κατασκευή στο Oxelosund το1885 και την εμφάνιση μίας λίμνης δίπλα σε μια μεγάλη πόλη να ίπταται πάνω από το Lindbergh τον Οκτώβριο του 1884.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ενώ ορισμένοι κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία και τους φημισμένους «Δροσουλίτες» που κάνουν την εμφάνισή τους στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης.
Η Fata Morgana ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα και υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς (superior mirage). Υπάρχουν και οι κατώτεροι αντικατοπτρισμοί (inferior mirage) που είναι πιο συνηθισμένοι και τους «συναντά» κανείς στην άσφαλτο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου το οδόστρωμα είναι πολύ ζεστό. Όλοι έχουμε δει «υγρό» το οδόστρωμα μερικά μέτρα μπροστά μας χωρίς όμως αυτό να ισχύει.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!