Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Το Κέντρο Γονιδιώματος της Νέας Υόρκης όμως, όπως και άλλοι επιστήμονες που μελετούν τον καρκίνο, ζήτησε τη βοήθεια των υπολογιστών για να εξομαλύνει αυτό το δύσκολο μονοπάτι μεταξύ γενετικής και θεραπείας.
Όπως καταγράφεται σε άρθρο του καρτλ Τσίμερ στους New York Times, χρησιμοποιώντας τον υπερυπολογιστή Watson της IBM, που τα τελευταία χρόνια έχει «αφιερωθεί» στην ιατρική, ο δρ Ρόμπερτ Νταρνέλ και οι συνεργάτες του, θα προσπαθήσουν να προτείνουν εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς με ένα θανάσιμο είδος καρκίνου του εγκεφάλου, γνωστού ως γλοιοβλάστωμα.
Ο Watson αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει για ιατρικές πληροφορίες σε περισσότερες από 23 εκατ. περιλήψεις επιστημονικών δημοσιεύσεων μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα.
Σε αυτή τη νέα έρευνα του Κέντρου Γονιδιώματος της Νέας Υόρκης, στην οποία θα συμμετέχουν αρχικά 20 ασθενείς, οι επιστήμονες συλλέγουν το γονιδίωμα από βιοψίες, το αποκωδικοποιούν και τροφοδοτούν τον υπερυπολογιστή Watson με αυτά τα στοιχεία.
Ο Watson στη συνέχεια θα εντοπίζει τις μεταλλάξεις, θα ανατρέχει στη ιατρική βιβλιογραφία, θα αναπτύσσει μια υπόθεση σχετικά με το πώς αυτές προκαλούν καρκίνο και θα καταλήγει σε μια λίστα φαρμάκων που πιθανόν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του ασθενούς.
Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να στοχεύουν άμεσα στα καρκινικά κύτταρα, ενώ άλλα σε κύτταρα που «συνεργάζονται» με τα καρκινικά. Κάποια φάρμακα μπορεί να είχαν μελετηθεί για άλλους τύπους καρκίνων, ενώ άλλα να μην είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ στη θεραπεία του καρκίνου.
Μία ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων νευρολόγων και φαρμακολόγων αξιολογούν τα αποτελέσματα του Watson και παίρνουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το εάν θα χορηγηθεί κάποιο από αυτά τα φάρμακα στον ασθενή. Αντί οι ασθενείς λοιπόν να ξεκινούν τη θεραπεία με ένα μόνο φάρμακο, όπως συμβαίνει συνήθως, ο δρ Νταρνέλ ελπίζει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη νέα έρευνα θα μπορούν να λαμβάνουν συγχρόνως έως και πέντε διαφορετικά φάρμακα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, επειδή το γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου είναι μια θανατηφόρος ασθένεια, οι πρώτες ενδείξεις σχετικά με το εάν η μέθοδος αυτή παρατείνει τη ζωή των ασθενών δεν θα αργήσουν να φανούν.
Και ενώ αρκετοί επιστήμονες αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα πριν εκφράσουν γνώμη πάνω σε αυτό το εγχείρημα, σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι οι υπερυπολογιστές θα αποτελέσουν απαραίτητο εργαλείο στην κατανόηση του καρκινικού γονιδιώματος.

http://www.thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!