Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Σε κάποια στιγμή όλοι έχουμε βγάλει σε ένα σημείο του σώματός μας κάποια φουσκάλα, η οποία μαζεύει υγρό και ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος. Ακόμα και όταν σπάσει η φουσκάλα εξακολουθεί να είναι ενοχλητική και να μας πονάει.

Δείτε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε μόνοι σας, στο σπίτι, να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες.

-μια μικρή φουσκάλα σε μέγεθος αρακά, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, είναι πιθανό να απορροφηθεί φυσικά από τον οργανισμό και να εξαφανιστεί. Αποφύγετε να σπάσετε μια φουσκάλα σε αυτό το μέγεθος.

-αν η φουσκάλα, έστω και μικρή, βρίσκεται σε σημείο του δέρματος που ασκείται πίεση (πχ στο πέλμα του ποδιού) τότε πρέπει να την προστατέψετε για να μην σπάσει. Κόψτε ένα κομμάτι ύφασμα σε σχήμα «ντόνατ» και κολλήστε το γύρω από την φουσκάλα. Αφήστε όσο είναι δυνατόν το σημείο αυτό εκτεθειμένο στον αέρα.

-αν η φουσκάλα είναι μεγάλη και σας πονάει πολύ, ίσως η καλύτερη λύση είναι να την αποστραγγίσετε. Βάλτε οινόπνευμα σε ένα κομμάτι βαμβάκι και με αυτό απολυμάνετε καλά μία καρφίτσα. Απαλά τρυπήστε με την καρφίτσα την φουσκάλα στην άκρη της και όχι στο κέντρο. Πιέσετε απαλά το υγρό να βγει από την τρύπα.

Αν η φουσκάλα έχει σχιστεί μόνη της (πχ από την τριβή του πέλματος στο παπούτσι) ή αν την έχετε αποστραγγίσει μόνοι σας, τότε:

-πλύνετε καλά το σημείο με σαπούνι και νερό, μην χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, ιώδιο ή άλλο απολυμαντικό

-μην αφαιρέσετε το «νεκρό» δέρμα στην επιφάνεια της φουσκάλας εκτός και αν είναι βρόμικο ή έχει σχιστεί και υπάρχει πύον από κάτω. Απαλά καθαρίστε το σημείο.

-χρησιμοποιήστε μια αντιβιοτική αλοιφή και έναν καθαρό επίδεσμο. Αν νιώσετε ότι το δέρμα κάτω απόν επίδεσμο «σας τρώει» ή προσέξετε ότι δημιουργείται εξάνθημα, μην χρησιμοποιήσετε άλλο την αλοιφή, καθώς μπορεί να ευθύνεται για το εξάνθημα.

-αλλάξτε τον επίδεσμο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και όσο κοιμάστε, αφαιρέστε τον τελείως.

Μην αποστραγγίσετε καμία φουσκάλα αν:

-είστε διαβητικοί, ή έχετε διαγνωστεί με ιό του HIV, καρκίνο ή κάποια καρδιακή ασθένεια, επειδή διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης

-πιστεύετε ότι η φουσκάλα είναι αποτέλεσμα κάποια μολυσματικής ασθένειας, όπως η ανεμοβλογιά, επειδή μπορεί να κολλήσετε κάποιο άλλο άτομο

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!