Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013


Μια πέτρινη στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα «μουδιάζει» τους αρχαιολόγους.
Λίγες ημέρες πριν κλείσει  η ανασκαφική περίοδος, ήρθε στο φως μια σπουδαία ανακάλυψη στις ανασκαφές του προϊστορικού οικισμού του Αρχοντικού Πέλλας.Στα κατώτερα στρώματα του οικισμού αποκαλύφθηκε μια πέτρινη στήλη, διαστάσεων περίπου 30Χ20 εκατ. με χαραγμένα γράμματα (σκαριφήματα) του ελληνικού αλφαβήτου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το εύρημα αναφέρεται χρονολογικά γύρω στο 4000 π.Χ. πολύ πριν δηλαδή από την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής από τους Σουμέριους.
Κάποια δείγματα της Στήλης του Αρχοντικού, έχουν ήδη σταλεί στο εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό να προσδιοριστεί ακριβώς η σύσταση του πετρώματος . Αυτό θα οδηγήσει τους ειδικούς στον προσδιορισμό της περιοχής προέλευσής του, που πρέπει να είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε, αφού το συγκεκριμένο πέτρωμα υπάρχει σε τοποθεσίες της περιοχής και χρησιμοποιείται και στις μέρες μας.
Το «ταξίδι» της στήλης θα συνεχιστεί και μόλις ολοκληρωθεί η συντήρησή της θα υποβληθεί σε εξέταση με ακτίνες Χ για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα γράμματα τα οποία δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά εξαιτίας της φθοράς.
Η συγκλονιστική αυτή ανακάλυψη πρόκειται να φέρει μεγάλες ανατροπές δεδομένων και στην περίπτωση που ανακαλυφθούν και άλλες παρόμοιες στήλες, τότε οι εξελίξεις στην επιστήμη της επιγραφικής θα είναι κατακλυσμικές. Για τον λόγο αυτό οι αρχαιολόγοι αποφεύγουν να δηλώσουν οτιδήποτε για το θέμα μέχρι να πάρουν τις οριστικές απαντήσεις.
Γεγονός πάντως είναι ότι η εικόνα που είχε η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανακάλυψη της γραφής και την εξέλιξή της, θα ανατραπεί εντελώς εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και αν προκύψουν και νέα, όπως αναμένεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!